Kansalliskirjastossa sijaitseva Jean Sibeliuksen sävellyskäsikirjoitusarkisto on lisätty UNESCO:n kansalliseen Maailman muisti -kokonaisuuteen yhdessä viiden muun suomalaisen arkiston kanssa. Sibeliuksen perikunta lahjoitti vuonna 1982 arvokkaan sävellyskäsikirjoitusaineiston Helsingin yliopiston kirjastolle, nykyiselle Kansalliskirjastolle. Lahjoituksen ehtona oli aineiston järjestäminen ja luettelointi. Aineisto muodostaa myös perustan Sibeliuksen teosten kriittisen kokonaislaitoksen käynnissä olevalle toimitustyölle.
Hämeenlinnan kulttuurikeskus ARXin tuottama kuoroprojekti Poika, joka katseli puiden latvoja on valittu kansainvälisen The Young Audiences Music Awardsin (YAMawards) finaaliin. Vuodesta 2014 lähtien kuorokonsertti on tutustuttanut kaikki Hämeenlinnan kolmasluokkalaiset Sibeliuksen musiikkiin ja kuorolauluun. Projekti on tehty yhteistyössä mm. kuoropedagogi Ismo Savimäen, Sibelius-opiston, Juha Rouhikosken ja Verkatehtaan kanssa.
Ison-Britannian hallitus on pyytänyt maan kilpailu- ja markkinaviranomaista tutkimaan Sonyn, Warnerin ja Universal Musicin toimintaperiaatteilla musiikkimarkkinoilla. Syynä ovat esiintyjien, tuottajien ja musiikintekijöiden saaman korvauksen vähäisyys suhteessa levy-yhtiöiden voittoihin suoratoistopalveluiden hallitessa markkinoita. Maan kansanedustajat vaativat jo kesällä ”musiikkiteollisuuden täydellistä uudelleenkäynnistystä”. Aiheesta kirjoitti BBC.
Royal Philharmonic Orchestran teettämän tutkimuksen mukaan konserttivieraiden luottamus elävän musiikin tapahtumien turvallisuuteen vahvistuu ensimmäisen konserttikäynnin jälkeen merkittävästi. Tutkimuksessa 53% koki olonsa luottavaiseksi heidän lähtiessään ensimmäiseen klassiseen konserttiinsa pandemiarajoitusten jälkeen, ja konsertissa käyneiden joukossa luku oli 79%. Johtopäätösten mukaan lukuisten eri tapahtumien tarjoamisen sijaan tärkeintä olisi saada yleisö houkuteltua ensimmäiseen ”konserttiin paluuseensa”. Aiheesta kirjoitti Classic FM.
New Yorkin Metropolitan-ooppera tekee historiaa, kun sen kausi 2021–22 avautuu Terence Blanchardin oopperalla Fire Shut Up In My Bones. Vuonna 2019 Saint Louisissa kantaesitetty ooppera on ensimmäinen mustan säveltäjän ooppera Metissä. Jazztrumpetistina uransa aloittanut Blanchard on voittanut useita Grammy-palkintoja ja ollut Oscar-ehdokkaana parhaan elokuvamusiikin kategoriassa.
Palkittuja: 23-vuotias kazakstanilainen Alim Beisembajev on voittanut Leedsin pianokilpailun pääpalkinnon sekä yleisöpalkinnon. Royal College of Musicissa opiskeleva Beisembajev on ensimmäinen Kazakstanista tuleva kilpailun voittaja. Toisen palkinnon sai japanilainen Kaito Kobayashi ja kolmannen israelilainen Ariel Lanyi.
Besançonin kapellimestarikilpailussa ei myönnetty tänä vuonna ensimmäistä palkintoa juryn jäädessä erimieliseksi parhaan kolmikon järjestyksestä. Jong-Jie Yon (21, Kiina), Deun Lee (32, Etelä-Korea) ja Sibelius-Akatemiassa opiskellut Chloé Dufresne (29, Ranska) palkittiin kuitenkin kaikki ”erityismaininnalla”. Vuodesta 1951 järjestetyn kilpailun Grand Prix on jäänyt jakamatta aiemmin vain vuonna 2003, kun tuomaristo ei kokenut kenenkään kilpailijoista olevan tarpeeksi hyvä.
Aix-en-Provencen festivaalille on myönnetty Ranskan valtion ”Ammatillisen sukupuolten tasa-arvon” nimike. Festivaali on ensimmäinen yksityinen kulttuurialan instituutio, joka nimikkeen saa. Myöntökriteereinä ovat naisartistien esille tuominen ja tukeminen oopperan tekijöinä ja taiteilijoina sekä seksuaaliseen häirinnän ja sukupuolisyrjinnän ehkäisyn ja siihen puuttumisen toimenpiteet ja periaatteet.
Sopraano Milly Forrest on voittanut Kansainyhteisön (Commonwealth) jäsenmaiden muusikoille tarkoitetun Royal Over-Seas Leaguen 69. laulukilpailun. Muita finalisteja olivat sopraanut Sophie Sparrow ja Ella Taylor sekä tenori Ted Black. Laulupalkinto on yksi ROSL:n seitsemästä musiikkipalkinnosta.
Ranskalainen Rémi Durupt (s. 1983) on voittanut Budapestissa järjestetyn Antal Dorati -kapellimestarikilpailun. 200 hakijasta 8 valikoitui semifinaaliin ja kaksi finaaliin. Toisen palkinnon sai marokkolainen Omar El Jamali.
Italian Cremonassa on palkittu joka kolmas vuosi järjestettävässä Antonio Stradivari -soitinrakennuskilpailussa Kazune Nemoto parhaasta sellonrakennuksesta ja Guido Mariotto parhaasta kontrabassonrakennuksesta. Stradivari-säätiö ostaa voittajasoittimet kokoelmiinsa.
Brittiläinen Gramophone-lehti on julkaissut eri palkintokategorioidensa Vuoden levyt. 11 voittajalevyn joukosta valitaan yksi vuoden levytys palkintogaalassa 5. lokakuuta. Palkintokategorioita olivat mm. vuoden kamarimusiikki-, kuoro-, konsertto- ja nykymusiikkilevytys; kaikki nimetyt levyt esitellään täällä.
Nimityksiä ja erottamisia: Kapellimestari Riccardo Muti on pidentänyt ylikapellimestarikauttaan Chicagon sinfoniaorkesterin johdossa vuodella, aina kauden 2022–23 loppuun saakka. Muti, 80, palasi tällä viikolla harjoituksiin Chicagon orkesterin kanssa ensi kertaa sitten helmikuun 2020.
Alankomaiden radion filharmoninen orkesteri on solminut jatkokauden ylikapellimestarinsa Karina Canellakisin kanssa. Amerikkalainen Canellakis, 40, on johtanut orkesteria vuodesta 2019, ja uusi jatkokausi ulottuu vuoteen 2027 saakka. Canellakis on myös Lontoon filharmonisen orkesterin päävierailija.
Berliner Festspielen uudeksi intendentiksi on valittu dramaturgi ja tapahtumakuraattori Matthias Gees (s. 1970). Festspielen alaisuudessa toimivat muun muassa Musikfest Berlin, MaerzMusik ja JazzFest Berlin.
Tanskalainen muusikko ja kulttuurijohtaja Anders Beyer on erotettu Bergenin festivaalin taiteellisen johtajan ja toiminnanjohtajan tehtävistä. 62-vuotias Beyer toimi tehtävässä 9 vuoden ajan. Erottamisen syyksi festivaalin hallitus kertoi ”valta-aseman väärinkäytöksen henkilökohtaisten suhteiden luomiseen epäasiallisella tavalla”, eli jälleen yksi musiikkialan #metoo-tapaus.
Kuolleita: Italialainen säveltäjä, ohjaaja ja maalari Sylvano Bussotti on kuollut 90 vuoden iässä. Luigi Dallapiccolan oppilaana ollut Bussotti tunnettiin ennen kaikkea skandaalinomaisista musiikkiteatteriteoksistaan, kuten La Passion selon Sade ja Rara Requiem. Hän myös toimi Venetsiassa La Fenicen sekä Venetsian biennaalin musiikillisena johtajana.
Unkarilainen kapellimestari ja viulisti András Ligeti on kuollut 68 vuoden iässä. Hän aloitti kapellimestariuransa Unkarin kansallisoopperan kapellimestarina 1977, josta hän siirtyi Budapestin sinfoniaorkesterin kapellimestariksi 1985. 2000-luvulla hän oli mm. Länsi-Australian sinfoniaorkesterin päävierailija ja Taipein sinfoniaorkesterin ylikapellimestari.
Espanjalainen laulaja María Mendiola on kuollut 69 vuoden iässä. Hän oli toinen puolikas Baccara-duoa, joka muistetaan kansainvälisesti suositusta discohitistään Yes Sir, I Can Boogie.
Amerikkalaisen laulutrio Labellen laulaja ja perustajajäsen Sarah Dash on kuollut 76 vuoden iässä. 1960- ja -70-luvulla aktiivinen soul- ja funkyhtye Labelle muistetaan erityisesti hitistään Lady Marmalade.