Peruuntuneita musiikkitapahtumia on jälleen siirretty pidemmälle syksyyn. Kaakon Kamarimusiikki järjestää peruuntuneen kesäfestivaalin korvaajaksi Syyssoiton 31.10–1.11. Kymenlaakson Virolahdella. Esiintymässä on festivaalin vakiotaiteilijoista Jukka Merjanen, Tuomas Ylinen, Sam Parkkonen ja Tuomas Turriago. Luvassa on kamarimusiikkia tänä vuonna edesmenneeltä Krzysztof Pendereckiltä sekä Beethovenilta, Rautavaaralta, Pärtiltä, Šostakovitšilta, Prokofjeviltä ja Brahmsilta.
Kuorokilpailu Erik Fordell Grand Prix on puolestaan muutettu ns. nauhakilpailuksi. Kilpailu oli alun perin tarkoitus järjestää Kokkolassa viime maaliskuussa, ja sittemmin siirrettiin lokakuulle. Nyt finalistikuorot äänittävät omat kilpailuohjelmansa, ja esitykset striimataan sekä palkinnot jaetaan sunnuntaina 22. marraskuuta. Finaalissa ovat Turun konservatorion kamarikuoro, Kamarikuoro Kaamos, Naiskuoro KYN, Cantio Laudis, Kaari-ensemble, Musica-kuoro, Chorus Iuvenalis sekä Mieskuoro Euga.
Sen sijaan Rio de Janeiron kuuluisa sambakarnevaali on päätetty peruuttaa ensi helmikuulta. Kyseessä on maailman tunnetuin laskiaiskarnevaali ja yksi maailman tunnetuimmista festivaaleista. Karnevaalille ei ole asetettu uutta ajankohtaa. Brasilia on kärsinyt koronaviruspandemiasta raskaasti: Johns Hopkins -yliopiston koronavirusseurannan mukaan maassa on todettu kolmanneksi eniten tartuntoja maailmassa.
Ensi vuoden suurten musiikkikilpailujenkin peruutuksiin on ryhdytty. Ensimmäisiin ilmoittajiin kuuluu Van Cliburn -pianokilpailu, joka oli tarkoitus järjestää Teksasin Fort Worthissa kesäkuussa 2021. Kilpailu siirtyy vuodella eteenpäin, syynä järjestelyjen epävarmuus nykyisessä maailmantilanteessa.
Tulipalo on 24.9. tuhonnut Moldovan kansallisen filharmonian konserttitalon maan pääkaupungissa Chișinăussa. Konserttitalo oli rakennettu 1912 maan kuuluessa Venäjän keisarikuntaan. Tulipalon syystä ei ole vielä uutisoitu. BalkanInsight-uutissivuston mukaan Moldovan presidentti Igor Dodon on sanonut uuden konserttitalon rakentamisen alkavan ensi vuonna.
Madridin oopperassa Teatro Realissa jouduttiin keskeyttämään esitys viikko sitten yleisön protestien vuoksi. Katsojat olivat alkaneet osoittaa mieltään Verdin Naamiohuveissa, sillä istumapaikkojen sijoittelussa ei oltu pidetty huolta turvaväleistä, vaan El Paísin haastatteleman paikallaolijan mukaan riveissä saattoi olla 12 katsojaa vierekkäin. Teatterin virallisen tiedotteen mukaan täyttöaste oli viranomaisten määrittelemällä tasolla.
Brittiläinen muusikkojen ammattiliitto Musicians’ Unionin tuoreessa kyselytutkimuksessa selviää, että joka kolmas brittimuusikko on harkinnut alanvaihtoa koronaviruspandemian tuomien talousvaikeuksien takia. Puolet kyselyyn vastanneista ammattimuusikoista on alkanut etsiä tai tehdä musiikkialan ulkopuolisia töitä pandemian aikana, ja seitsemän kymmenestä on tehnyt alle neljänneksen tavanomaisesta esiintymismäärästään.
Kiinalaisen tähtipianisti Lang Langin elämästä tehdään Hollywood-elokuva. Tuleva filmi pohjautuu Langin omaelämäkertaan, ja sen ohjaajaksi on kiinnitetty Ron Howard. Asiasta uutisoi The Hollywood Reporter.
Ranskalainen laulaja ja näyttelijä Juliette Gréco on kuollut 93 vuoden iässä. Gréco kuului chanson-tyylin suurimpiin tähtiin, ja hänen uransa kesti yli 70 vuotta, alkaen sodanjälkeisen Pariisin ravintoloista aina vuonna 2017 päättyneeseen jäähyväiskiertueeseen saakka. Laulajanuransa ohella hän näytteli lähes 30 elokuvassa. Grécon uran alkuvuosikymmenten ystäviin ja tukijoihin kuului monia ajan ranskalaisälymystön jäseniä, muun muassa filosofi Jean-Paul Sartre.
Lopuksi hyviä uutisia: Saksan tuoreessa liittovaltion budjetissa kulttuuri on saanut 6,6 prosentin eli 1,94 miljardin euron korotuksen edellisvuoteen verrattuna. Asiasta uutisoi Slipped Disc -blogi.
Santeri Kaipiainen