Yhdysvalloissa Houstonissa Astroworld-festivaali päättyi katastrofiin Travis Scottin konsertin aikana, kun kahdeksan ihmistä kuoli ja ainakin 150 loukkaantui väkijoukon puskiessa kohti lavaa. Festivaalin perustanut Scott jatkoi lyhyiden keskeytysten jälkeen keikkaansa vielä puolen tunnin ajan, mistä hän on saanut osakseen ankaraa kritiikkiä. Festivaalia ja Scottia vastaan on nostettu jo yli 30 oikeushaastetta.
Tanskan radion teettämän ulkoisen tutkinnan mukaan ainakin 64 naista on joutunut seksuaalisen hyväksikäytön ja väärinkäytöksen uhreiksi Tanskan radion tyttökuorossa viimeisten muutamien vuosikymmenien aikana. Suurin osa on tapahtunut yli 20 vuotta sitten, mutta niitä jatkui aina vuoteen 2010 saakka, kirjoittaa Ruotsin yleisradio SVT. Tutkinnassa haastateltiin 129 entistä laulajaa, jotka kertoivat mm. intiimistä koskettelusta, vastentahtoisista suudelmista sekä vakavammista hyväksikäyttötapauksista. Hyväksikäyttäjiksi on nimetty tutkimuksessa kuusi eri henkilöä.
Suomen valtio ja kulttuurialan säätiöt perustavat yhteisen rahaston kasvattamaan esittävän taiteen tukea. Hakukelpoisia ovat ensimmäisessä vaiheessa Taiken toiminta-avustusta saavat yhteisöt. Suomen Kulttuurirahaston tiedotteen mukaan ”tavoite on kohottaa vapaalla kentällä asemansa jo vakiinnuttaneiden yhteisöjen toimintaedellytyksiä uudelle tasolle ja tarjota niille mahdollisuus parempaan rahoitukseen, korkeampaan taiteelliseen laatuun ja yhä laajempiin yleisöihin”.
Saksalainen palvelualojen ammattiliitto (Verdi) on ehdottanut, että muusikoille luotaisiin minimipalkka musiikkiesityksestä. Heidän kantansa on, että tällä hetkellä muusikoiden palkkoja poljetaan Saksassa, kun jokaisen esityksen liksa sovitaan paikallisesti. Aiheesta uutisoi BR-Klassik.
Münchenissä Baijerin valtionooppera perui päättyvän viikon näyttämöesitykset ja orkesterikonsertit henkilökunnassa todettujen useampien koronatapausten vuoksi. Tartunnat ovat jälleen nousseet rajusti Saksassa, joten nähtäväksi jää, aletaanko tapahtumia perua jälleen laajemminkin.
Vastikään päättyneen PianoEspoo-festivaalin seuraavaksi taiteelliseksi johtajaksi on nimitetty pianisti Emil Holmström. Hän suunnittelee seuraavan, vuonna 2023 järjestettävän festivaalin. PianoEspoo on niin ikään ilmoittanut saavansa vieraakseen kuuluisan brittiläisen Academy of St. Martin in the Fields -orkesterin. Sen oli tarkoitus tulla vierailulle Suomeen jo 2021, mutta koronapandemian vuoksi vierailu siirrettiin festivaalin välivuodelle.
Säveltäjä Osmo Tapio Räihälän kirja Miksi nykymusiikki on niin vaikeaa on nimetty Tieto-Finlandia -palkintoehdokkaaksi. Palkinnosta kisaa yhteensä kuusi kirjaa, josta Räihälän kirja on ainoa taideaiheinen. Rondon arvion Räihälän kirjasta voit lukea täältä.
Brittiläinen kapellimestari Roger Norrington jättää jäähyväiset konserttilavoille 18. marraskuuta. 87-vuotias Norrington tunnetaan parhaiten barokin, klassismin ja romantiikan ajan musiikin asiantuntijana, ja hän toimi pitkään mm. Stuttgartin radion sinfoniaorkesterin taiteellisena johtajana. Norrington vieraili johtamassa Suomessa viimeksi vuonna 2019.
Palkittuja: Lasten ja nuorten Tapiola-pianokilpailu käytiin PianoEspoo-festivaalin osana 8.–14. marraskuuta. Kolmen eri sarjojen palkinnot ja palkitut löytyvät kokonaisuudessaan kilpailun verkkosivulta.
Suomen evankelis-luterilainen kirkko on myöntänyt Luterilaisen Kulttuurin Säätiön tunnustuspalkinnon oopperalaulaja, baritoni Esa Ruuttuselle. Hän on ennen oopperauraansa toiminut kymmenen vuotta pappina, ja esittänyt oopperaurallaan myös monia Raamatun ja kirkkohistorian merkkihenkilöitä esittäviä rooleja. Merkittävä osa Ruuttusen taiteellista työskentelystä on koostunut myös kirkkokonserttitoiminnasta ja hengellisen musiikin levytyksistä.
Ernst von Siemens -musiikkisäätiön yhtyepalkinnot on tänä vuonna jaettu lontoolaiselle Explore Ensemblelle ja puolalaiselle Spółdzielnia Muzycznalle. Molemmat palkintosummat ovat 75 000 euron suuruisia. Yhtyepalkinto myönnetään yhdelle tai useammalle nykymusiikkiin erikoistuneelle yhtyeelle. Varsinaisen Ernst von Siemens -musiikkipalkinnon sai aiemmin tänä vuonna säveltäjä Georges Aperghis.
Weimarissa järjestetyssä kansainvälisessä Franz Liszt -pianokilpailussa ei tänä vuonna myönnetty ensimmäistä sijaa lainkaan. Toisen palkinnon sai japanilainen Shota Kaya, joka myös voitti yleisöpalkinnon. Kolmannen sijan jakoivat unkarilainen Valentin Magyar ja tanskalainen Rune Leicht Lund.
Nimitysuutisia: Savonlinnan oopperajuhlayhdistys on nimittänyt uuden hallituksen kolmivuotiskaudeksi 2022–24. Koko puheenjohtajisto vaihtuu: uutena hallituksen puheenjohtajana toimii Johanna Lamminen ja varapuheenjohtajana Raija-Leena Hankonen ja Kalle Peltola.
Barcelonan sinfoniaorkesteri on nimennyt ranskalaisen Ludovic Morlot’n uudeksi musiikinjohtajakseen. Hänen nelivuotiskautensa alkaa syksyllä 2022. Morlot, 47, toimi Seattlen sinfoniaorkesterin ylikapellimestarina 2011–2019.
Bournemouthin sinfoniaorkesteri on nimennyt brittiläisen Mark Wigglesworthin uudeksi päävierailijakseen. Orkesterilla ei ole ollut päävierailijaa vuoden 1995 jälkeen. Wigglesworth, 57, on vieraillut useiden suurten eurooppalaisten orkesterien kapellimestarina, ja ollut aiemmin mm. BBC:n Walesin kansallisorkesterin ylikapellimestari ja lyhyen aikaa English National Operan musiikinjohtaja.
Pariisilainen Orchestre Colonne on nimennyt uudeksi musiikinjohtajakseen Marc Korovitchin. Lähes 150-vuotiaalla orkesterilla ei ole ollut taiteellista johtajaa vuodesta 2018. Korovitch, 34, toimii parhaillaan Pariisin orkesterin kuoron toisena johtajana.
Kuolleita: Englantilaissopraano Joan Carlyle on kuollut 90 vuoden iässä. Hän lauloi ensimmäiset kaksi uransa vuosikymmentä pääosin brittiläisillä oopperalavoilla ja myöhemmin mm. La Scalassa sekä Baijerin valtionoopperassa.
Brittiläisen reggaeyhtye UB40:n laulaja ja perustajajäsen Terence ”Astro” Wilson on kuollut 6. marraskuuta nopean sairauden seurauksena 64 vuoden iässä. Yhtye oli suosituimmillaan 1980- ja 1990-luvuilla mm. hiteillä Red Red Wine ja Can’t Help Falling In Love.
Suosittu brasilialaislaulaja Marilia Mendonça on kuollut lento-onnettomuudessa 26-vuotiaana. Mendonça lauloi, sävelsi ja sanoitti sertaneja-tyylin musiikkia, jota on kutsuttu Brasilian vastineeksi kantrimusiikille, ja oli tyylin tunnetuimpia artisteja. Onnettomuudessa kuoli myös neljä muuta matkustajaa.