Kotimaisia uutisia viikon varrelta: Tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko on kertonut Helsingin Sanomien haastattelussa, että uusi tukipaketti kulttuurialoille on valmistelun alla. Saarikko ei vielä sanonut tukipaketin kokoa, mutta kertoo jaon tapahtuvan vuodenvaihteen molemmin puolin. Uudessa tukipaketissa otetaan huomioon myös kulttuurialan freelancerit sekä tapahtumatuotannon ala. Valtio myös toistaiseksi kompensoi Veikkauksen voittovarojen vähenemistä. Kulttuurin lisätukia on tähän mennessä myönnetty 110 miljoonaa euroa. Vertailun vuoksi ylimääräisiä yritystukia on annettu noin 2 miljardia euroa jokavuotisen tavanomaisen 9 miljardin päälle.
Tampereella pidetään uusi Kulttuurigaala vuosina 2021 ja 2022. Gaalassa nostetaan esiin ja juhlistetaan kotimaisia kulttuuritekoja ja tekijöitä sekä jaetaan yleisön äänestämä Vuoden kulttuuriteko -palkinto. Tapahtuman suorana televisioivan Ylen lisäksi gaalan oikeudenhaltijoita ovat kulttuuri- ja taidealan keskusjärjestö KULTA ry ja Life Style Invest Oy. Yhteistyökumppaneina toimivat Tampereen kaupunki ja Veikkaus. Kulttuurialan toimijoista mukaan ovat jo tässä vaiheessa lähteneet Designmuseo, Serlachius -museot ja Suomen museoliitto.
Kuhmon Kamarimusiikki on ilmoittanut vuoden 2021 festivaalin päivämäärät ja koon. Viime kesälle suunniteltu teema Illuusion taide siirtyy vuodelle 2022, ja ensi kesänä teemana on Beethovenin purkaus. Tavallisesti noin 150 taiteilijan sijaan esiintyjiä on hieman alle sata, konsertteja 60, ja paikkalippuja myydään vain noin puolet tavallisesta. Ohjelma julkaistaan tammikuussa.
Kevättalvenkin festivaalit ovat raottaneet ohjelmaansa. 2.–10.2. järjestettävä Musica nova Helsinki pitää sisällään muun muassa Kaija Saariahon, Simon Steen-Andersenin ja Iannis Xenakisin musiikkia. Kokeellisen musiikin pioneerit Nik Void ja Ilpo Väisänen luovat kinokonsertissa ääniraidan vuoden 1919 dokumenttielokuvalle South. Myös Savoy Jazzfest järjestetään kolmannen kerran 4.-7. maaliskuuta 2021. Festivaalin pääteema on ”With Strings”, eli jousilla vahvistetut jazz- ja rytmimusiikin kokoonpanot, ja ensimmäinen julkaistu esiintyjä laulaja Veronica Swift.
Suomen Säveltäjien Sibelius-rahasto on myöntänyt 75-vuotisjuhlansa 10 000 euron apurahan säveltäjä ja kuvataiteilija Charlie Morrow’lle. Apuraha myönnettiin Morrow’lle teoksen 24 TUNTIA 48 MINUUTISSA. Kesäarkea Karjalassa säveltämiseen kahdelle naislaulajalle ja kamariyhtyeelle.
Niin ikään Suomen Säveltäjät on valinnut kunniajäsenekseen Kalevi Ahon. Pitkän säveltäjänuransa lisäksi yhdistyksen perusteissa mainitaan Ahon edistäneen ”koko uransa ajan aktiivisesti suomalaisten taidemusiikkisäveltäjien ja -kulttuurin asemaa. Hän on vaikuttanut alaa koskeviin asioihin niin Suomen Säveltäjät ry:n johtokunnassa, luottamustointen kautta kuin julkiseen keskusteluun osallistumalla”.
Säveltäjä Jukka Viitasaari on voittanut yhdysvaltalaisen Hillcrest Wind Ensemblen sävellyskilpailun ensimmäisen palkinnon teoksellaan Winds to Come. Kyseessä on puhallinmusiikkiin erikoistuneen Viitasaaren 16. kansainvälinen sävellyskilpailutunnustus 2000-luvun aikana. Teos pyritään kantaesittämään San Diegossa vuoden 2021 aikana.
Pianisti ja kosketinsoittaja Henri Mäntylä on nimetty Turku Jazz Festivalin vuoden artistiksi 2021. Turkulaislähtöinen Mäntylä on valmistunut Sibelius-Akatemian jazzmusiikin osastolta 2014 ja esiintynyt omien yhtyeidensä ja Aura Flow’n lisäksi kotimaitsen jazz- ja viihdesolistien pianistina.
Freelancemuusikot ry on myöntänyt vuoden 2020 stipendinsä Sara Puljulalle ja Jiri Kuroselle. Lyömäsoittaja ja kontrabasisti Puljula on työskennellyt laaja-alaisena teatterimuusikkona ja -kapellimestarina, sessiomuusikkona niin levyillä kuin elokuvissa, sekä pitänyt esiintyjien puolta esim. palkkaneuvotteluissa. Jiri Kuronen on työskennellyt kosketinsoittajana, haitaristina, säveltäjänä ja tuottajana yli kahdenkymmenen vuoden ajan, ja Freelancemuusikot haluaa ennen kaikkea kiittää Kurosta muusikon työttömyysturvaongelmista kertovassa Helsingin Sanomien jutussa esiintymisestä.
Turkulainen Akademiska Orkestern jakoi vuoden 2020 Axel Gabriel Ingelius -kunnianosoituksensa musiikkitieteen professori emeritukselle Fabian Dahlströmille. Dahlström on Sibelius-tutkimuksensa ohella myös valaissut turkulaista musiikin historiaa.
Kotimaisetkin festivaalit ovat saattaneet laajentaa yleisöjään striimauksella: Hollolassa järjestettävän kansanmusiikin ja -tanssin Hollo ja Martta -festivaalin tämänvuotinen virtuaalitoteutus on kerännyt videoilleen yhteensä yli 81 000 katselukertaa ympäri maailmaa. Marraskuussa järjestetyn festivaalin ohjelma taltioitiin monikameratuotantona Hollolan nuorisoseurantalossa.
Sitten ulkomaisiin uutisiin: Oikeus on vapauttanut raiskaussyytteestä Münchenin musiikkikorkeakoulun entisen professorin, säveltäjä Hans-Jürgen von Bosen. Von Bosea syytettiin oppilaansa siskon raiskaamisesta kolmesti vuosina 2006–2007. Oikeus totesi seksuaalista kanssakäymistä tapahtuneen, mutta ei löytänyt tarpeeksi vahvaa näyttöä seksuaalirikoksesta. Von Bose on tuomittu hiljattain kuitenkin huumeiden hallussapidosta. Münchenin musiikkikorkeakoulun maine on ollut kyseenalainen, sillä sen johtaja Siegfried Mauser tuomittiin vuonna 2018 vankeuteen seksuaalisiin tekoihin pakottamisesta. Hänen seuraajansa Bernd Redmann on lausunnossaan sanonut parantavansa opiskelijoiden turvallisuutta.
Berliinin Staatsballettin ballerina Chloé Lopes Gomes on kertonut The Guardianin pitkässä haastattelussa, kuinka Staatsballetin balettimestari kohteli häntä avoimen rasistisesti siitä lähtien, kun hänet kiinnitettiin balettiin ensimmäisenä värillisenä tanssijana vuonna 2018. Ranskalaisen Lopes Gomesin mukaan balettimestari muun muassa sanoi hänen ”ihonvärinsä pilaavan estetiikan”, käskeneen hänen käyttää vaalentavaa meikkiä, ja ottaneensa hänet nöyryytysten silmätikuksi harjoituksissa. Baletin hallinto oli lähinnä kehottanut Lopes Gomesia pitämään puoliaan ja kertonut, ettei kohtelu riittänyt juridiseksi syyksi erottamaan balettimestaria vakituisesta työsopimuksesta. Lopes Gomesin tarinaa ovat tukeneet useat hänen kollegansa. Syytetty balettimestari on kieltäytynyt kommentoimasta aihetta.
New Yorkin filharmonikot – nimenomaan siis orkesterin muusikot – ovat myöntyneet 25 prosentin palkanalennuksiin vuoteen 2023 saakka. Orkesterin hallinto tavoittelee palkanalennuksilla 20 miljoonan dollarin säästöjä kompensoidakseen kauden 2020–21 peruuntumista. Viime kevään peruutuksista lähtien tulonmenetysten arvellaan nousevan 31 miljoonaan dollariin. Muusikot ovat saaneet 75-prosenttista palkkaa jo viime toukokuusta lähtien – tosin noin 9000 dollarin keskimääräinen kuukausipalkka on suomalaiseen tasoon verrattuna yhä hyvin korkea. Aiheesta kirjoitti The New York Times.
Yhdysvaltalainen säveltäjä Harold Budd on menehtynyt 84 vuoden iässä covid-19-taudin seurauksiin. Budd kiinnostui nuorena ensin jazzista, palveli armeijan soittokunnassa rumpalina ja opiskeli sävellystä Etelä-Kalifornian yliopistossa (USC). Säveltäjänä Buddin tyyli oli minimalistinen, ja hän teki yhteistyötä Brian Enon kaltaisten ambient-muusikkojen kanssa.
Seuraava viikkokatsaus viikolla 1/2021.