perjantai syyskuu 20. 2024

Helsingin Aurore-renessanssimusiikkijuhlilla kolme konserttia

Aiempien vuosien Auroren konsertointia. © Aurore / Noora Lehtovuori

Kahdeksansia Aurore-nimellä kulkevia Helsingin renessanssimusiikkijuhlia vietetään 22.–24. tammikuuta. Yleisörajoitusten vuoksi konsertit järjestetään suoratoistona, ja niihin voi ostaa vapaaehtoisen lipun (tai useamman).

Perjantain 22.1. konsertti Nymfien valitus koostuu 1400-luvun säveltäjän Johannes Ockgehemin muistoksi sävelletystä aikalaismusiikista. Teosten alullepanijana oli Josquin Desprez, jonka kuolemasta tulee tänä vuonna kuluneeksi 500 vuotta. Esittäjänä toimii laulu- ja soitinyhtye Ensemble Kaleidos. Lauantain konsertissa tuodaan esille renessanssin ja keskiajan naissäveltäjiä: Hildegard Bingeniläisen, Margareeta Itävaltalaisen ja Isabella de Medicin ohella kuullaan Suomen-ensiesitys Eleonora d’Esten teoksista. Esiintyjinä Ensemble Nylandia, Eloisa Consort, Q Consort, nokkahuilisti Sini Vahervuo, laulaja Anneliina Rif ja cembalisti Matias Häkkinen.

Sunnuntain Concerto delle Donne on Café Barockin toukokuussa 2020 tallentaman konsertin uusinta. Ohjelman punainen lanka on emuloida 1500-luvun Firenzen camerataa, jossa musiikin ohessa esitettiin runoutta ja puheita antiikin ihanteiden pohjalta. Sopraano Tuuli Lindebergin, viulisti Aira Maria Lehtipuun ja cembalisti Anna-Maaria Oramon kanssa lavan jakaa runoilija Mitra Virtaperko.

Tuoreimmat uutiset