perjantai huhtikuu 26. 2024

Jukka Linkola juhlii kantaesityksillä

© Ben Rinner

 

 

Säveltäjä, kapellimestari ja pianisti Jukka Linkola viettää huhtikuussa muusikon uransa 50-vuotisjuhlia kolmella kantaesityksellä.

 

 

 

 

Jukka Linkola aloitti ammattimuusikkona keväällä 1973 opiskellessaan vielä Leppävaaran yhteiskoulun lukiossa Espoossa. Koulun musiikinopettajana oli tuolloin Jukka Jarvola, joka kannusti kaimaansa eteenpäin.

Uran alusta asti Linkolan vahvuutena on ollut tavaton monipuolisuus: hän oli ensityönään kapellimestari-pianistina Intimiteatterin musikaalissa ja esiintyi jazzmuusikkona klubeilla ja Pori Jazzissa. Helsingin kaupunginteatterissa hän oli pitkään musiikillisena johtajana.

Muusikon työn ohella Linkola tunnetaan genrerajat ylittävänä säveltäjänä: laajaan tuotantoon sisältyy mm. jazzia, konserttoja, musikaaleja sekä kuoro- ja kamarimusiikkia. Yksin oopperoita hän on kirjoittanut 13.

Linkolan taiteilijajuhlaviikko alkaa vanhoilla kotikonnuilla Espoon Leppävaarassa. April Jazzin ohjelmistossa Sellosalissa 21.4. on Rumba Liberte -levyn julkaisukonsertti, jossa esiintyy uudistunut Jukka Linkola Tentet. Konsertissa kuullaan yhtyeelle räätälöityjä uusia sävellyksiä ja sovituksia.

Jukka Linkolan (keskellä) uran 50-vuotisjuhlaviikko alkaa 21.4. Sellosalin April Jazz -konsertilla, jossa soittaa uudistunut The Tentet. © Teemu Matsson

Tapiola Sinfoniettan konsertissa Tapiola-salissa 25.4. soi kantaesityksenä Linkolan Flyygelitorvikonsertto ”Nixår Songs”. Kapellimestarina on Jukka Iisakkila ja solistina Jukka Eskola. Linkola kertoo:

”Flyygelitorvi on vaskiperheen lyyrinen mezzosopraano. Yhdistän konsertossani svengin elementtejä orkesterisoiton leveyteen, kauneuteen ja iskevyyteen. Solisti saa tilaa jazzimprovisaatiolle.”

Juhlaviikko päättyy Musiikkitalossa 28.4. Helsingin kaupunginorkesterin konserttiin, jonka johtaa Anja Bihlmaier. Linkolan Tyrants don’t believe in love -sävelrunoelman innoittaja on Sibeliuksen Laulu ristilukista.

”Kun Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan alkoi, koko maailma muuttui hetkessä”, Jukka Linkola toteaa jatkaen: ”Ristilukin värähtelyt kätkeytyvät teokseen salaperäisinä fragmentteina. Sota vaikuttaa ihmisten herkimpien tunteiden murskaantumiseen barbaarisella tavalla, mutta olen silti optimisti: rakkaus voittakoon.”

Matti Tuomisto

KANTAESITYKSIÄ