tiistai huhtikuu 30. 2024

April Jazz: kansainvälisten tähtien lisäksi luvassa tilausteos nykytaiteen museo EMMAan

Sid Hille sävelsi Espoon modernin taiteen museoon ääni-installaation osana April Jazzia. © Ari Karttunen / EMMA

Pääkaupunkiseudun näkyvin jazztapahtuma April Jazz valtaa Espoon Tapiolan 24.-28.4. Espoon kulttuurikeskuksen, Tapiolan kirkon, Sokos Hotel Tapiola Gardenin ja nykytaiteen museo EMMAn lisäksi konsertteja kuullaan myös Helsingin G Livelabissa, Leppävaaran Sellosalissa sekä Nuuksion luontokeskus Haltiassa.

EMMAn kanssa on myös kolmatta kertaa tehty tilauksena kuvataiteen ja musiikin yhteisteos. Tänä vuonna säveltäjäkunnian on saanut Sid Hille, jonka viidestä äänimaisemasta muodostunut tilataideteos In Dialogue, joka on saanut inspiraatoita Tapio Wirkkala Rut Bryk Säätiön kokoelmaa esittelevästä katseluvarastosta ja Näyttelykeskus Weegeen brutalistisesta betoniarkkitehtuurista. Teoksen viisi osiota pohjautuvat viiteen elementtin: lasi, tuli, ilma, puu ja betoni. Suomensaksalaisen Hillen kanssa soittavat basisti Jori Huhtala, rumpali Markus Ketola sekä puhallinsoittaja Pertti Päivinen. Ensiesitys on lauantaina 27.4.

Kansainvälisistä tähdistä isoimmat nimet ovat ke 24.4. esiintyvä 10 Grammy-palkintoa voittanut amerikkalaislaulaja Bobby McFerrin sekä hänen maanmiehensä saksofonisti Joshua Redman (27.4.) ja kitaristi John Scofield (26.4.), jotka molemmat soittavat triokonsertin. Amerikkalaisista vokalisteista Espooseen saapuvat myös Somi sekä Good Company –yhtyeen kanssa esiintyvä rap-artisti Oddisee. Skottiyhtye Trio HLK yhdistää voimansa lyömäsoittaja Evelyn Glennien kanssa. Myös Norjasta päin tuulee lujaa: Marius Nesetin kvintetti esiintyy 25.4. Tapiola Sinfoniettan tuomin lisävoimin, pianisti Eyolf Dalen Wolf Valley -yhtyettä kuullaan 26.4. ja niin ikään norjalainen trumpetisti Mathias Eick tuo myös oman kvintettinsä Espooseen 24.4. Itävaltalaisduo BartolomeyBittmann sekoittelee tyylejä harvemmin jazzfestareilla kuullulla sellon ja viulun yhdistelmällä. Tanskalainen säveltäjä ja pianisti Kathrine Windfeld toimii festivaaleja isännöivän Espoo Big Bandin vierailevana solistina. Festivaalin päätöskonsertissa soittaa israelilaisen Shai Maestron pianotrio. Lisäksi luvassa on lukuisia kotimaisia nimiä niin lämmittelyakteina kuin omissa konserteissaan. Koko ohjelma on luettavissa täällä.

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli

Tuoreimmat uutiset