tiistai kesäkuu 18. 2024

Arabia kaikuu suomalaisia liedejä

Armaan Madar on sitä mieltä, että suomalainen lied ja liedin tekijät ansaitsevat oman festivaalinsa © Harri Kuusisaari

Arabia kaikuu -festivaali (2.–6.6.) tuo perjantaista lähtien suomalaiseen laulumusiikkiin painottunutta ohjelmaa Helsinkiin Arabianrannan kaupunginosaan. Takana on samanniminen liedkollektivi, taiteellisena johtajanaan pianisti Armaan Madar. Kollektiivin taiteilijat ovat Metropolian opiskelijoita, alumneja, opettajia ja ystäviä, mutta se toimii itsenäisenä yhdistyksenä.

”Tapahtuman taustalla on kaksi asiaa: suomalaisessa liedmusiikissa on paljon ammennettavaa, ja alan osaamista riittää vaikka miten paljon. Nämä voimavarat täytyy saada näkyviin”, perustelee Armaan Madar festivaalin tarvetta. Hän on tunnettu nuoren polven liedpianisti, ja hänen ja sopraano Maria Turusen duo voitti viimeksi Helsinki Lied -kilpailun.

”Olen jo muutaman vuoden pyöritellyt erilaisia ohjelmia mielessäni, ja kun olin Metropoliassa siviilipalveluksessa pari vuotta sitten, toimin siellä mm. laulajien pianistina ja tuotantoassistenttina. Tällöin ehdotin festivaalin perustamista Metropolian musiikin kulmille Arabianrantaan. Koulu kiinnostui ja vastasi tapahtumasta viime vuonna. Tänä vuonna päätimme jatkaa sitä yhdeksänhenkisen työryhmän järjestämänä”, Madar jatkaa.

Arabia kaikuu -festivaali on liedkollektiivin keihäänkärki, mutta se on järjestänyt myös yksittäisiä tapahtumia. Liedmusiikin ympärille on helppo punoa erilaisia teemoja, kuten viimesyksyisen Halloween-juhlan aikaan toteutettu Kauhua kammarissa murhaballadeineen ja noitineen. Myös Erotiikka ja lied -teemainen konsertti on suunnitteilla.

Tämänkesäisen festivaalin konserteilla on omat teemansa. Myös esiintyjäkunnan rakenne edustaa erilaisia näkökulmia liediin, sillä mukana on sekä opiskelijoita että kokenutta kaartia, ja myös lasten ja nuorten lied saa osansa. Esiintyjiä on noin 60. 

Viime vuonna konsertteja oli Metropolia Musiikin uudessa rakennuksessa, mutta tällä kertaa paikkoina ovat Helsingin vanhin huvila Annala, Berghyddan, Paavalin kirkko sekä Arabian kirjasto. Lauantaipäivä omistetaan vierailuille alueen seitsemässä palvelutaloissa.

Avauskonsertissa Paavalin kirkossa esiintyvät Merikanto-laulukilpailussa toisella sijalla vuonna 2015 ja 2022 palkitut sopraanot Niina Laitinen ja Maria Turunen sekä Armaan Madar esittävät Oskar ja Aarre Merikannon musiikkia. ”Miksi keskityttäisiin aina vain voittajiin”, Madar hymyilee. Sen jälkeen festivaali siirtyy Bistro Brykiin, jossa sekä laulujen että illallisen ja drinkkien teemana on suomalainen kesäyö.

Sunnuntaisen konsertin teemana on Lauluin luotu Suomi. Laulujen roolia Suomi-kuvan rakentamisessa täydentävät epookkipuvut ja luento. Maanantaina Paavalinkirkossa paneudutaan 1920- ja 2020-lukujen musiikkiin. Aarre Merikannolle, Ernest Pingoudille ja Väinö Raitiolle tekevät seuraa Miika Hyytiäinen, Joel Järventausta ja Otto Nuoranne. Hyytiäisen Bertolt Brechtin 1920-luvun tuotannosta inspiroituneet laulut saavat kantaesityksensä. 

Tiistaina on vuorossa Kukkateema. Kukka-aiheisia liedejä täydentää paneelikeskustelu, jonka osallistujina on sekä runojen symboliikan että kasvien hyötykäytön asiantuntijoita.

 

Tuoreimmat uutiset