torstai toukokuu 2. 2024

Balettitanssijat jättävät Venäjän

Xander Parish on ollut viime vuodet Mariinski-teatterin baletin ykkösnimiä. Ei ole enää.,

Venäjällä toimivien kansainvälisten balettitanssijoiden lähtölaskenta maasta on alkanut. Bolshoi-baletin ensitanssija, italialainen Jacobo Tissi, Mariinski-teatterin brittiläinen ensitanssija Xander Parish ja Mariisnki-teatterin brasilialainen solistitanssija Victor Caixeta ilmoittivat lähes yhtä aikaa sosiaalisen median sivuillaan lähdöstään ja ilmaisivat myötätuntonsa ukrainalaisille sodan uhreille ja surunsa balettiperheen jättämisestä.

”Olen järkyttynyt tilanteesta, enkä voi jatkaa uraani Moskovassa. Tunnen suurta myötätuntoa sodassa kärsivien ihmisten ja perheiden puolesta. Mikään sota ei voi olla oikeutettua”, Tissi sanoi. Hän on Italian suurimpia balettitähtiä ja liittyi Bolshoin seurueeseen 2015.

”Koko sydämeni on Ukrainan kansan puolella”, sanoi Xander Parish, joka oli ensimmäinen brittiläinen ensitanssija Mariinski-teatterin historiassa. Päätös oli hänelle vaikea, koska hän on tehnyt paljon töitä venäläis-brittiläisten kulttuurisuhteiden lujittajana.

Molemmat venäläisen baletin huippuseurueet ovat kansainvälistyneet viime aikoina, ja sitä on pidetty tärkeänä tekijänä niiden taiteellisen tason ylläpidon suhteen. Myös niiden ohjelmisto on monipuolistunut. Sanktioiden myötä sekä Mariinski- että Bolshoi-baletit ovat menettäneet kansainväliset esiintymisensä.

Italialaiset tanssijat olivat jo 1800-luvulla tärkeässä roolissa venäläisen baletin kehityksessä, ja Jacobo Tissi on jatkanut perinnettä Bolshoissa.

Tuoreimmat uutiset