tiistai kesäkuu 18. 2024

Bothnia Classic tuo yhteen Pohjanmaan klassisen musiikin toimijat

Bothnia Classicin tahojen edustajat ensimmäisessä lähikokouksessaan 4. toukokuuta.

Pohjanmaan, Etelä-Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakuntien klassisen musiikin organisaatiot ovat luoneet itselleen Bothnia Classic -nimeä kantavan yhteistyöelimen. Työryhmässä ovat mukana Vaasan ja Seinäjoen kaupunginorkesterit, Vaasan kuorofestivaali, Vaasan oopperayhdistys, Korsholman musiikkijuhlat, Vaasa Baroque ry, Pietarsaaren Schauman-sali, Pietarsaaren Sinfonietta, Keski-Pohjanmaan kamariorkesteri, Kaustisen kamarimusiikkiviikko, kamarimusiikkifestivaali RUSK, Kokkolan Talviharmonikka, Ilmajoen musiikkijuhlat, Lohtajan kirkkomusiikkijuhlat sekä Kaskisten Musiikkikesä.

”Olemme keskustelleet aiheesta koko vuoden tätä pienemmässä ryhmässä. Ilman pandemiaa olisimme lähteneet liikkeelle jo aiemmin”, kertoo hankkeen tiedottaja, Korsholman musiikkijuhlien toiminnanjohtaja Monica Johnson. ”Toisaalta tämä aika on kannustanut meitä, kun olemme huomanneet, että tällainen ryhmä tarvitaan.”

Bothnia Classic lähti liikkeelle Johnsonin aloitteesta. Ensimmäiset keskustelut käytiin pietarsaarelaisten toimijoiden kanssa, ja pian Kokkolassa oltiin Johnsonin mukaan kiinnostuneita tulemaan mukaan.

”Pyrimme nostamaan klassista musiikkia esille täällä Pohjanmaalla. Omien piiriemme sisällä toiminta ja perinteet tunnetaan, mutta olemme todenneet, ettei Pohjanmaalle tulla muualta ohimennen poikkeamaan, vaan meidän on pakko näkyä laajemmin. Jos lyömme hynttyyt yhteen ja pohdimme, missä meidän on tarpeen näkyä yhdessä, riittävät omat resurssimmekin paremmin. Lisäksi toivomme, että meidän vaikutuksellamme on helpompi lähteä tapahtumiin myös Pohjanmaan sisällä.”

Vastaavanlaisia alueellisia markkinointikoneistoja, kuten Pirkanmaan festivaalit ja Helsingin tapahtumasäätiö, on Suomessa hyvin vähän. ”Näin laajaa yhteistyötä ei tule heti mieleen”, Johnson toteaa. Tulevat toimintakeinot ovat vielä kehittelyn alla.

”Haluamme ensin olla esillä kaikissa omissa tapahtumissamme ja myöhemmin näytteilleasettajana messuilla ja tapahtumissa. Laajemmin ajateltuna haluamme löytää parhaat tuotteemme kulttuurimatkailuun, jotta vieraat löytäisivät festivaaleille, konsertteihin tai oopperoihin, ja käyttäisivät alueen palveluja siinä ohessa. Teemme yhteistyötä siinä alueen matkailunedistämisen kanssa. Aiomme rakentaa vuoden aikataulun niin, että vältämme liikoja päällekkäisyyksiä, paitsi silloin, kun lähekkäiset yhtäaikaiset tapahtumat ovat molemmille eduksi.”

Tulevia tavoitteita ovat yhteiset seminaarit, konsertit ja pop up -tapahtumat. ”Merenkurkulle on tulossa uusi laiva, ja yhdessä meillä on myös mahdollisuus tehdä yhteistyötä Ruotsin Västerbottenin kanssa. Vaikkapa kamarimusiikkiristeily!”

Santeri Kaipiainen

Tuoreimmat uutiset