perjantai toukokuu 3. 2024

Hannu Lintu jättää Radion sinfoniaorkesterin 2021

© Veikko Kähkönen

Radion sinfoniaorkesterin ylikapellimestari Hannu Lintu on ilmoittanut jättäytyvänsä pois orkesterin johdosta nykyisen sopimuskauden päättyessä vuonna 2021. Lintu on toiminut orkesterin ylikapellimestarina vuodesta 2013, toimien sitä ennen orkesterin päävierailijana vuoden verran. Lintu kommentoi päätöstään kertomalla ”uusiutumisen olevan yksi taiteilijan ja taideorganisaation menestyksen perusedellytyksiä”. Lintu ei ole toistaiseksi kertonut jatkosuunnitelmistaan.

Linnun kaudella orkesteri on kiertänyt useampaan otteeseen ulkomailla sekä neljästi kotimaassa. Konserttien kävijämäärät ovat kasvaneet, ja viime vuodet lähes kaikki konsertit Musiikkitalossa ovat olleet loppuunmyytyjä. Levytyksissä RSO on Linnun johdolla panostanut etenkin 1900-luvun säveltäjiin kuten Bartókiin, Messiaeniin, Lutoslawskiin, Ligetiin ja Zimmermanniin. Useammatkin levytykset ovat voittaneet kansainvälisiä palkintoja.

”Hannu Linnun taiteellista toimintaa leimaa valtava draaman taju ja rohkeus. Loppuunmyydyt salit, levytyksille myönnetyt lukuisat kansainväliset palkinnot, ja orkesterin vaikuttavuus Ylen kanavilla ovat konkreettisia esimerkkejä siitä menestyksestä, jonka RSO on saavuttanut Lintu keulakuvanaan. Iloitsemme nyt jäljellä olevista soitantokausista Linnun johdolla ja palaamme seuraajakysymykseen myöhemmin”, kommentoi orkesterin intendentti Tuula Sarotie.

Tuoreimmat uutiset