sunnuntai syyskuu 25. 2022

Hetan musiikkipäivät täyttävät 50 vuotta

Näkymä Ounasjärven yli kohti Pyhäkeroa. © Anne Keskitalo-Hohti

Enontekiön kunnassa Pohjois-Lapissa järjestettävät Hetan musiikkipäivät täyttävät 50 vuotta. 14.–21. huhtikuuta järjestettävän tapahtuman teemana on Juuret, ja teeman ympärillä muun muassa muistellaankin tapahtuman historiaa. Musiikkipäivät kehittyivät aikanaan rovaniemeläisen Seitakuoron vuosittaisten harjoitusleirien ympärille. Kuoron perustajan Mauno Astala organisoima Musiikkia pohjoisessa -tapahtuma kehittyi myöhemmin Hetan musiikkipäiviksi. Seitakuoro palaakin nyt pitkän tauon jälkeen Musiikkipäivien esiintyjäksi.

Tämän vuoden esiintyjinä kuullaan Kadri Joametsin johtaman Seitakuoron lisäksi muun muassa Keski-Pohjanmaan kamariorkesteria, pianisti Paavali Jumppasta, baritoni Aarne Pelkosta, Kokkola-kvartettia sekä Sibelius-Akatemian pianotrioa, paikallisempia esiintyjiä kuten saamelaisen Niko Valkeapään yhtyettä unohtamatta. Pääkonserttisarja järjestetään Enontekiön kirkossa, mutta ohjelma levittäytyy myös muun muassa Olokselle ja Norjan puolelle Kautokeinoon sekä koulu-, päiväkoti- ja vanhainkotikonserteiksi.

Pääsiäisaikaan järjestettävälle tapahtumalle oikeutetusti on tänä vuonna keskiössä Johann Sebastian Bachin musiikki, jota kuullaan joka konsertin osana. Klassismin ja romantiikan ohjelmiston ohella kuullaan myös muun muassa Pēteris Vasksin ja Urmas Sisaskin uudempia teoksia. Festivaalin kantaesityksenä on itsekin Lapissa syntyneen Outi Tarkiaisen uusi teos baritoniäänelle, pianolle ja jousikvartetille.

Tuoreimmat uutiset