perjantai huhtikuu 19. 2024

HKO:lle taiteelliseksi johtokolmikoksi Jukka-Pekka Saraste, Pekka Kuusisto ja Anna Clyne

HKO:n tuleva residenssisäveltäjä Anna Clyne (© Christina Kernohan), ylikapellimestari Jukka-Pekka Saraste (© Felix Broede) ja päävierailija Pekka Kuusisto (© Kaapo Kamu).

Helsingin kaupunginorkesterin taiteellisen johdon malli muuttuu kevään 2023 jälkeen, kun nykyinen ylikapellimestari Susanna Mälkki jättää tehtävänsä. Syksystä 2023 alkaen orkesterin taiteelliseen johtoon tulee kolmihenkinen ryhmä, johon kuuluvat ylikapellimestari Jukka-Pekka Saraste, päävierailija Pekka Kuusisto ja residenssisäveltäjä Anna Clyne. Sarasteen ja Kuusiston sopimukset ovat kolmevuotisia, kun taas residenssisäveltäjä vaihtuu vuosittain.

Saraste, 65, on aiemmin toiminut muun muassa Radion sinfoniaorkesterin ylikapellimestarina 1987–2001, Toronton sinfoniaorkesterin musiikinjohtajana 1994–2001, Oslon filharmonikkojen ylikapellimestarina 2006–2013, Kölnin WDR-sinfoniaorkesterin ylikapellimestarina 2010–2019 sekä Skotlannin kamariorkesterin ylikapellimestarina 1987–1991. Sekä RSO:n että HKO:n ylikapellimestarin tehtäviä (tosin ei koskaan yhtä aikaa) ovat häntä aiemmin orkesterien historiassa hoitaneet Paavo Berglund, Okko Kamu ja Leif Segerstam.

Päävierailija Kuusisto, 45, on kansainvälisen solistiuransa ohella painottunut yhä enemmän orkesterinjohtoon, ja on viime vuosina johtanut myös HKO:ta. Hän toimii tällä hetkellä Norjalaisen kamariorkesterin taiteellisena johtajana, San Franciscon sinfoniaorkesterin yhteistyökumppanina sekä Saint Paulin kamariorkesterin ja Mahler-kamariorkesterin taiteellisena partnerina. Kuusisto tulee johtamaan HKO:ssa neljä viikkoa kausittain.

Brittiläinen, Yhdysvalloissa asuva residenssisäveltäjä Clyne, 42, on ollut kahdesti Grammy-palkintoehdokkaana ja säveltänyt tilausteoksia mm. BBC:n sinfoniaorkesterille, Los Angelesin filharmonikoille ja Baltimoren sinfoniaorkesterille. Hän on aiemmin ollut residenssisäveltäjänä Baltimoren sinfoniaorkesterissa, Berkeley Symphonyssa, Chicagon sinfoniaorkesterissa, Lontoon Philharmoniassa, L’Orchestre national d’Île-de-Francessa Pariisissa sekä Skotlannin kamariorkesterissa. Sekä akustisten instrumenttien että elektroniikan kanssa työskentelevä Clyne on tehnyt myös yhteistyötä koreografien ja kuvataiteilijoiden kanssa.

 

Tuoreimmat uutiset