tiistai huhtikuu 30. 2024

Ilmajoen musiikkijuhlilla henkilökuvaoopperaa ja abstraktimpi oratorio

Mannerheim (Waltteri Torikka) ja Annicka (Annami Hylkilä) vuoden 2017 esityksesä. © Jussi Niukkala

Vuodesta 1975 vietetyt Ilmajoen musiikkijuhlat ovat ennen kaikkea näkyvä maakunta-areena kotimaiselle nykyoopperalle. Tänä vuonna festivaali järjestetään 5.–16.6. ja pitää sisällään kaksi kotimaisista merkkihenkilöistä kertovaa oopperaa, oratoriokantaesityksen sekä keskenään monenkirjavia laulukonsertteja.

Tuomas Kantelisen säveltämä, vuonna 2017 kantaesityksensä saanut ooppera marsalkka Mannerheimistä esitetään kolmatta kesää Ilmajoella. Pääroolia laulaa Waltteri Torikka, ja muissa tärkeissä osissa ovat mm. Johanna Rusanen-Kartano ja Essi Luttinen. Vierailevana oopperana kuullaan Ilkka Kuusiston niin ikään vuonna 2017 päivänvalon nähnyt ooppera Aino Acktésta, suomalaisen oopperakulttuurin suurnaisesta ja aikansa maailmantähdestä. Juulia Tapolan ohjauksen pääosaa laulaa sopraano Marjukka Tepponen. Molempien taustalla soittaa Vaasan kaupungiorkesteri Jonas Rannilan johtamana.

Kantaesityksensä saa puolestaan sellisti Perttu Kivilaakson Apocalypse-oratorio. Ilmestyskirja sekä Danten Jumalainen näytelmä ovat antaneet kehykset tarinalle, joka kertoo Naisen (Mari Palo) ja Miehen (Markus Nykänen) matkasta metaforisen ja konkreettisen maailmanlopun myllerryksessä. Apocalyptica-yhtyeestä tunnettu Kivilaakso toimii soolosellistinä, ja sooloviulua soittaa Linda Lampenius. Muita konsertteja musiikkijuhlilla ovat Torikan, Aarne Pelkosen ja Kristian Lindroosin Kolme Baritonia -konsertti, Kuopion kaupunginorkesterin Elokuvamusiikin ilta, Lauri Tähkän konsertti sekä Tangon paloa -ilta.

Tuoreimmat uutiset