keskiviikko toukokuu 15. 2024

Jyväskylän Kesää vietetään ympäristöteemalla

Emilia Hoving johtaa Jyväskylä Sinfoniaa kahdessa konsertissa Jyväskylän Kesässä. © Laura Oja

Jo 66. kertaa järjestettävä monitaiteellinen kaupunkifestivaali Jyväskylän Kesä käynnistyy tänään runsaalla ohjelmatarjonnallaan, jota kestää aina tiistaihin 13. heinäkuuta saakka. Näyttämötaiteen, työpajojen, näyttelyiden ja lastenohjelman ohella puheohjelmassa on esillä festivaalin tämänvuotinen ympäristöteema asiantuntijavieraineen ja paneelikeskusteluineen.

Musiikkiohjelmaa on perinteiseen tapaan runsaasti. Ástor Piazzollan 100-vuotisjuhlan kunniaksi säveltäjän tango nuevoa kuullaan Jyväskylä Sinfonian soittamana, solistina bandoneonisti Henrik Sandås; orkesteri esiintyy myös Lounaispuiston konsertissa Tšaikovskin ja Beethovenin teoksilla. Molemmissa konserteissa kapellimestarina on Emilia Hoving. Tangoa suomitwistillä tarjoaa myös laulaja Jaakko Laitisen ja harmonikansoittaja Harri Kuusijärven käynnistämä yhtye Lehtojärven Hirvenpää.

Tulkinnanvaraista-nykymusiikkifoorumin yhtye UMUU tarjoaa pureksittavaa John Cagen ja Christian Wolffin teosten myötä. Sumiaisissa toimiva ”Suomen pienin ooppera” La Kala esittää kamarisovitusta Béla Bartókin oopperasta Herttua Siniparran linna. Avajaiskonsertissa saksofonisti Timo Lassy ja rumpali Teppo Mäkynen lyöttäytyvät yhteen näyttelijä Minttu Mustakallion ympäristöteemaisen lausunnan kanssa; myös säveltäjä Kaj Chydeniukselta kuullaan hänen omassa konsertissaan luontoaiheisia lauluja. Torstaina ja perjantaina pidettävässä Puistojuhlassa esiintyvät mm. Ruusut, 22-Pistepirkko, Litku Klemetti, Gettomasa ja SOFA.

Tuoreimmat uutiset