perjantai huhtikuu 26. 2024

Kansallisooppera, HKO ja RSO: Esitykset turvatoimin sallittava

Helsingin kaupunginorkesteri © Maarit Kytöharju

Radion sinfoniaorkesterin, Helsingin kaupunginorkesterin sekä Kansallisoopperan ja -baletin hallinnolliset ja taiteelliset johtajat ovat torstaina allekirjoittaneet avoimen kirjeen sosiaali- ja terveysministeriön johdolle, jossa toivotaan esitysten pitkän tähtäimen suunnittelun ja toteutuksen mahdollistavia toimenpiteitä koronaviruspandemian jatkuessa. ”Oikeus kokea ja osallistua elävään taiteeseen tulisi silti tässäkin vaiheessa mahdollistaa niille, joille se on koronaturvallisesti mahdollista. Me tarvitsemme yleisöjämme voidaksemme tehdä työtämme”, kirjeessä lukee.

Tällä hetkellä Etelä-Suomen aluehallintoviranomaisen säädös tapahtumarajoituksista on voimassa vain 10.8. saakka, mikä tekee syyskauteen valmistautumisesta vaikeaa.

”Ammattimaisten kulttuuritoimijoiden kyky järjestää tilaisuuksia turvallisesti ja vastuullisesti korona-aikana on moneen kertaan osoitettu. [–] Rokotustodistus tai tuore negatiivinen testitulos yhdistettynä maskiin ja muihin huolellisiin järjestelyihin paikkanumeroidussa katsomossa avaavat askeleen eteenpäin. Vastaava ratkaisu järkevällä, Suomen olosuhteisiin soveltuvalla tavalla tulee ottaa käyttöön pikaisesti”, kirjeessä todetaan.

Tuoreimmat uutiset