keskiviikko toukokuu 15. 2024

Kansallisoopperan Laila voitti Fedora-palkinnon

© Kansallisooppera / Kari Ylitalo

Kansallisoopperan immersiivinen, interaktiivinen tuotanto Laila on voittanut yhden neljästä eurooppalaiselle oopperalle jaettavasta vuoden 2020 Fedora-palkinnosta. Fedora Digital Prize myönnetään taholle tai tuotannolle, joka digitaalisin keinoin tukee taiteellista kekseliäisyyttä tai uusia vuorovaikutustapoja yleisön kanssa. Palkinnon arvo on 50 000 euroa. Ehdokkaina olivat myös mm. Lontoon Royal Opera House ja Torinon Teatro Regio.

Esa-Pekka Salosen, Paula Vesalan, Tuomas Norvion ja Ekho Collectiven Lailaa esitettiin elo-syyskuussa 338 kertaa kuudelle kuulijalle kerrallaan. Teoksen musiikki ja visuaaliset elementit muuntuvat vuorovaikutuksessa yleisön kanssa niin, että jokainen esitys on erilainen.

”On suuri kunnia saada tämä kansainvälisesti merkittävä tunnustus Laila-teokselle ja sitä kautta pyrkimyksillemme hyödyntää digitaalisuutta monipuolisesti ooppera- ja balettitaiteessa. Tunnustus kannustaa meitä näin ollen myös jatkamaan laajempaa OperaBeyond-tutkimusprojektia. Uusien teknologioiden soveltaminen on koko oopperakentän agendalla. Suomella on vahva profiili teknologian huippumaana, ja kansallisena taidelaitoksena haluamme kehittää digitaalisia innovaatioita yleisökentän laajentamiseksi ja mieleenpainuvien elämysten luomiseksi”, kommentoi Kansallisoopperan taiteellinen johtaja Lilli Paasikivi tiedotteessa.

Fedoran oopperapalkinnon sai belgialaisen LOD Muziektheaterin Woman at Point Zero, balettipalkinnon brittiläisen Hofesh Shechter Companyn LIGHT: Bach Dances (working title) ja kasvatuspalkinnon Birmingham Opera Companyn Going for Gold -projekti.

Tuoreimmat uutiset