tiistai huhtikuu 30. 2024

Kansanmusiikin ystäviä hemmotellaan loppuviikosta: Etnogaala, FolkForum ja Folklandia peräkkäisinä päivinä

Tunnelmia vuoden 2019 Etnogaalasta. © Ville Tanttu

Kansanmusiikin ja kansantanssin superviikonloppu koittaa jälleen. Torstaista lauantaihin 9.–11.1. kestävä Yhdessä folkin aallonharjalla -tapahtumakokonaisuus käsittää niin Etnogaalan, FolkForum-seminaarin kuin Folklandian oheistapahtumineen. Kyseessä on kansanmusiikkialan yhteinen ponnistus, jossa näyttäytyy kansanmusiikin laaja kirjo sekä monikulttuurisuus ja joka tarjoaa “keitaan” yhdessäololle. Vuoden 2020 alan yleisteemana on Tanssiin kutsu – kansanomaiset tanssit, mikä näkyy myös viikonlopun ohjelmassa.

Superviikonlopun avaa torstaina 9. tammikuuta Kansanmusiikin ja kansantanssin edistämiskeskuksen (KEK) nyt kolmatta kertaa järjestämä Etnogaala, jossa palkitaan kansanmusiikin, maailmanmusiikin sekä kansantanssin ansioituneita ja kiinnostavia toimijoita. Tavastialla pidettävän gaalan ohjelma on tänä vuonna aikaisempaa kansainvälisempi ja heijastelee nyky-Suomea monikulttuurisena ja monia musiikkiperinteitä sisältävänä maana. Palkintojenjaon lomassa kuullaan mm. Helsinki–Cotonou Ensembleä, Compañía Kaari & Roni Martinia sekä Aili Järvelää. Yle striimaa gaalan suorana Yle Areenaan, minkä lisäksi sen voi kuulla suorana lähetyksenä myös Yle Radio 1:ssä. Ennen suoran lähetyksen alkua gaala avataan kaikille avoimilla tansseilla tämän vuoden teeman hengessä.

Perjantain FolkForum-seminaari puolestaan on KEK:n, Kansanmusiikki-instituutin, Pispalan Sottiisin ja Taideyliopiston Sibelius-Akatemian kansanmusiikin aineryhmän yhteinen voimainponnistus. Sibelius-Akatemian R-talossa pidettävä seminaari pohtii erityisesti kulttuurista omimista. Seminaari alkaa kuitenkin keskustelulla kansanmusiikin ja -tanssin parissa työskentelevien ammatillisesta järjestäytymisestä ja sen tarpeesta. Helsingin yliopistossa post doc -tutkijana työskentelevä Heidi Haapoja–Mäkelä puolestaan alustaa iltapäivällä seminaarin varsinaista paneelikeskustelua avaamalla kulttuurisen omimisen ja kansanmusiikin käsitteitä. Itse paneelikeskustelussa kuullaan ajatuksia aiheesta Haapoja–Mäkelän ohella mestarikansanlaulaja Hilja Grönforsilta, joikaaja-saamelaisasiantuntija Pirita Näkkäläjärveltä sekä kansantanssin ammattikorkeakouluopiskelija Béla Gazdagilta. Seminaarin päätteeksi Pispalan Sottiisin paritanssilähettiläät pitävät toiminnallisen työpajan vuoden teemaan liittyen.

Seminaarin jälkeen alkuillasta Silja Europalla järjestettävä Folklandia-risteily starttaa Helsingin Länsisatamasta. 22 tunnin risteilyn aikana Folklandia soi ja tanssii 134 esiintyjäkokoonpanon voimin. Mukana on kansanmusiikin ja -tanssin huippunimiä paitsi Suomesta myös ulkomailta, esim. Freija, Tuuletar, Leana & Hartwin sekä Emilia Lajunen ja Suvi Oskala. Myös Folklandialla jaetaan tunnustuksia, kun Eläköön folk -juhlassa palkitaan alan ansioituneita toimijoita, mm. vuoden nuori pelimanni, tanssiteko sekä kansanmusiikkilevy. Kansanmusiikin superviikonlopun päättää lauantaina 11.1. risteilyn jälkeen Teatteri Forumissa järjestettävä Folklandian jatkoklubi, jossa esiintyy vuoden 2019 Konsta Jylhä -kilpailun voittaja Polenta.

Tuoreimmat uutiset