lauantai huhtikuu 20. 2024

Kapellimestari Dalia Stasevska johtaa BBC:n Proms-festivaalin kuuluisan viimeisen illan konsertin

Kapellimestari Dalia Stasevska © Nikolaj Lund

Ensi viikolla alkavan “Fantasia-Promsin” koko ohjelma on julkistettu. Koronaviruksen vuoksi brittiläisen yleisradioyhtiön BBC:n perinteinen Proms-festivaali koostuu tänä vuonna pääosin aiempien vuosien esitysten taltioinneista. Elokuun lopulla festivaali tarjoilee kuitenkin kahden viikon ajan sarjallisen konsertteja ilman yleisöä Lontoon Royal Albert Hallista.

Kapellimestari Dalia Stasevska pääsee loistamaan festivaalilla, sillä hän johtaa BBC:n sinfoniaorkesteria Promsin kuuluisassa päätöskonsertissa syyskuussa. Stasevska aloitti vuosi sitten orkesterin päävierailijana ja johti orkesteria myös viime vuoden Promsissa.

Suorina striimattavia konsertteja johtaa myös toinen suomalainen kapellimestari. BBC:n sinfoniaorkesterin ylikapellimestari Sakari Oramo johtaa nimittäin Royal Albert Hallin konserttisarjan avajaiskonsertin. 

Kummankaan konsertin tarkkaa ohjelmaa ei ole vielä paljastettu, sillä koronapandemian vuoksi ei ole varmaa, millaisella kokoonpanolla orkesterit voivat Royal Albert Hallissa esiintyä. Esimerkiksi Oramo suunnittelee Gramophone-lehden mukaan neljää vaihtoehtoista ohjelmaa avajaiskonserttia varten.

Vuosittain Lontoossa soiva Proms-festivaali täyttää tänä vuonna 125 vuotta ja vuosien varrella konsertteja ovat johtaneet useat suomalaiset kapellimestarit. Juhlavuodesta huolimatta live-konsertteja on festivaalilla tällä kertaa vähemmän. Konsertit striimataan televisioon, radioon ja BBC iPlayer -sovellukseen.

BBC Proms soi kahden kuukauden ajan 17.7.–12.9.

 

Tuoreimmat uutiset