tiistai kesäkuu 18. 2024

Kolme kapellimestariuutista: Inkinen sairastui, Dufresne nousupestissä, Tovey kuollut

Pietari Inkinen © Nguyen Phuong Thao

Kapellimestari Pietari Inkisen oli määrä debytoida Bayreuthin musiikkijuhlilla johdettavanaan kaikki Richard Wagnerin neljä Ring-oopperaa, mutta kertaalleen jo vuodelta 2020 peruuntunut projekti jää Inkiseltä jälleen väliin hänen sairastuttuaan covid-19 -tautiin. Inkinen palaa johtamaan Ringin vuonna 2023, ja tänä kesänä Reininkultaa, Valkyyriaa, Siegfridiä ja Jumalten tuhoa nousee hänen tilalleen luotsaamaan Cornelius Meister.

Sibelius-Akatemiasta Sakari Oramon kapellimestariluokalta valmistunut ranskalaiskapellimestari Chloé Dufresne on valittu Los Angelesin filharmonikkojen apulaiskapellimestariksi yhtenä neljästä nuoresta kapellimestarista. Ylikapellimestari Gustavo Dudamelin ”fellowship”-ohjelman myötä Dufresne myös johtaa kolme konserttia keväällä 2023. Dufresne sai kolmannen palkinnon vuoden 2021 Malko-kapellimestarikilpailussa, oli Manchesterin Siemens-Hallé -kapellimestarikilpailun finalisti ja johti Orchestre nationale de Francea Tokion olympialaisten päätösseremoniassa 2021.

BBC Concert Orchestran ylikapellimestari Bramwell Tovey on kuollut sarkoomaan 69 vuoden iässä 12. heinäkuuta. Brittiläinen Tovey opiskeli pianonsoittoa, sävellystä ja tuubansoittoa Lontoon Royal College of Musicissa ja sai ensimmäisen kapellimestarikiinnityksensä 22-vuotiaana. Tovey oli aloittanut BBC Concert Orchestran johdossa vuonna 2017; tätä ennen hän teki pitkän uran 2000–2018 Vancouverin sinfoniaorkesterin ylikapellimestarina, 2002–2006 Luxemburgin filharmonisen orkesterin ylikapellimestarina sekä 1989–2001 Winnipegin sinfoniaorkesterin ylikapellimestarina. Lisäksi hän vieraili mm. New Yorkin ja Los Angelesin filharmonikkojen kesäkonserttisarjojen kapellimestarina.

Tuoreimmat uutiset