perjantai toukokuu 17. 2024

Konsertteja turvavälillä: Orkesteri permannolla, yleisö parvilla

Concertgebouw-orkesterin harjoitukset kotisalin permannolla ovat sujuneet muusikoiden mukaan hyvin.

Festivaalit ja orkesterit ovat kehitelleet kiihtyvällä tahdilla ratkaisuja konserttitoiminnan saamiseksi käyntiin koronapandemian aikana.

”Amsterdamin Concertgebouw-orkesteri takaisin lavalle”, oli hollantilainen eliittiorkesteri otsikoinut torstaisen tiedotteensa. Kirjaimellisesti se ei pidä paikkaansa, sillä orkesteri on harjoitellut ja striimaa ensi viikolla Beethovenin seitsemännen ja Drovakin kahdeksannen sinfonian, jälkimmäisen livenä, soittamalla kotisalinsa permannolla.

Näin saatiin tilaa noudattaa muusikoiden asettelussa 1,75 metrin turvavälejä. Tuoleista tyhjennetty salin permanto täyttää siksi kaikki Hollannin määräämät turvatoimet sinfoniaorkesterin toimintaan – kunhan soittajia ei ole yli sataa.

Yksi merkittävä puute tietenkin on: yleisö paikan päältä puuttuu. Sitä korvaa varmaankin huomattaviksi nouseva nettikuulijoiden määrä. Streaming-esitykset Gustavo Gimenon johdolla ovat kuultavissa 3. ja 5. kesäkuuta klo 21.15 Suomen aikaa orkesterin nettisivuilla www.concertgebouworkest.nl ja Facebook- ja youtube-kanavilla.

Osin samaa ratkaisua on soveltanut myös Pesaron Rossini-festivaali elokuussa. Se esittää Rossinin oopperan La cambiale di matrimonio Teatro Rossinissa niin, että orkesteri on permannolla, solistit näyttämöllä ja yleisö parvilla. Esitykset ovat 8.–20. elokuuta.

Lisäksi Pesaron ohjelmassa on kaupungin keskusaukiolla toteutettavat Matka Reimsiin -ooppera ja kuusi konserttia, joissa esiintyvät mm. Juan Diego Flórez ja Olga Peretiatko orkesterin säestyksellä. Ulkoilmassa turvavälien noudattaminen on helpompaa, ja siihen mahdollisuuteen Italiassa festivaalit ovat tarttuneet.

Martina Francassa pidettävän Festival della Valle d’Itrian esitykset ovat Palazzo Ducalen pihalla, ja tänä kesänä siellä nähdään Straussin Ariadne auf Naxos italiankielisenä versiona Arianna a Nasso. Esityspäivät ovat 21.7.–2.8. Myös Maceratan festivaali toteuttaa Mozartin Don Giovannin esitykset Sferisterio Arenalla 18.7.–8.8. Torre del Lagon Puccini-festivaali lupaa myös esityksiä, mutta nettisivuilla niitä ei vielä ole.

Salzburgin festivaali ilmoitti tällä viikolla tapatumansa toteutuvat elokuussa, mutta redusoituna. Yksityiskohtia luvataan julki pian.

Harri Kuusisaari

Tuoreimmat uutiset