perjantai toukokuu 3. 2024

Korsholman musiikkijuhlat tutkiskelevat Leipzigin musiikillisia vuosisatoja

Korsholman musiikkijuhien taiteellinen johtaja Cecilia Zilliacus. © Mattias Lindbäck

Pohjanmaan Mustasaaressa, Vaasan kyljessä, käynnistyvät ylihuomenna 25.7. Korsholman musiikkijuhlat, jotka kestävät aina elokuun 1. päivään saakka. Festivaalien uutena taiteellisena johtajana aloittava viulisti Cecilia Zilliacus on rakentanut festivaalin tematiikan tänä vuonna saksalaisen Leipzigin kaupungin ympärille. Kuuluisien muusikkoasukkaiden Johann Sebastian Bachin sekä Robert ja Clara Schumannin lisäksi on kaupunki väliaikaisena asuin- tai konsertointipaikkana ollut monille menneiden vuosisatojen muusikoille tärkeä.

Lauantaikonsertissa tarkastellaan myös Leipzigin elämää sen jäätyä Itä-Saksan puolelle rautaesirippua toisen maailmansodan jälkeen. SoziaLisztMus-nimikkeisessä konsertissa kuullaan Kurt Weillin ja Hanns Eislerin musiikin ja mm. Brechtin tekstien ohella Franz Lisztin teoksia, kuten nimikin antaa ymmärtää. Esiintymässä on instrumentalistien lisäksi Ruotsin eturivin vokaaliyhtyeisiin noussut Vokalharmonin, jota johtaa myös Eric Ericsonin kamarikuoroa johtava Fredrik Malmberg.

Myös pyöreitä juhlavuosia muistetaan musiikkijuhlilla. Viron 100-vuotisen itsenäisyyden kunniaksi kuullaan virolaista musiikkia Arvo Pärtistä Helena Tulveen, ja virolaiskapellimestari Kristiina Poska johtaa Brahmsin D-duuriviulukonserton. Zachris Topeliuksen syntymän 200-vuotisjuhlaa muistetaan konserteissa luettavin tekstein sekä koko perheen Adalmiinan helmi -musiikkisadulla.

Esiintyjinä festivaaleilla ovat mm. basisti-säveltäjä Lauri Porra, jonka uusi kamariteos myös kantaesitetään; Chiaroscuro-kvartetti, Fauré-pianokvintetti sekä ZilliacusPerssonRaitinen-trio. Myös laulusolisteja kuullaan useammassa konsertissa. Korsholman musiikkijuhlat täyttävät tänä vuonna 35 vuotta, ja sen taiteellisina johtajina on toiminut huipputason suomalaissolisteja ja kapellimestareita, viimeksi ennen Zilliacusta pianisti Henri Sigfridsson.

Tuoreimmat uutiset