sunnuntai helmikuu 5. 2023

Kuluvan viikon verkkokonserttivinkit – mm. improvisaatiota ja Olli Mustosen resitaali

Pianisti Olli Mustosen resitaali striimataan 16. huhtikuuta. © Saana Wang

Pandemiasta huolimatta tällekin viikolle on konsertteja tarjolla verkossa. Vanhat tutut Radion sinfoniaorkesteri ja Helsingin kaupunginorkesteri striimaavat kamarikonsertteja, mutta joukkoon liittyy myös mm. Kuopion kaupunginorkesteri ja Keski-Pohjanmaan kamariorkesteri. Vaikka viikon konsertit painottuvat keskiviikolle ja perjantaille samalle kellonlyömälle, niitä voi onneksi katsoa myös jälkikäteen.

 

Pääsiäisen jälkeisen konserttitarjonnan aloittaa Tapiola Sinfonietta Kamarimusiikkia 4 -konsertillaan. Marzi Nyman esittää Tapiola Sinfoniettan pienyhtyeiden kanssa säveltämänsä ja sovittamansa teokset Rotten Rhapsody ja Pianist Has Been Drinking. Tänään tiistaina kello 14 striimattu konsertti on katsottavissa YouTubessa myös jälkikäteen. Tapiola Sinfonietta on kertonut jatkavansa konserttien striimauksia aina toukokuun puoliväliin asti ja niitä pääsee seuraamaan mm. orkesterin YouTube-kanavalta, josta ne näkee myös striimauksen päätyttyä.

Huomenna, keskiviikkona 15. huhtikuuta linjoilla raikaa useampikin konsertti. Säveltäjä-pianisti Eero Hämeenniemen meditatiivisten improvisaatiokonserttien sarja lähetetään suorana lähetyksenä Taide- ja museokeskus Sinkasta kolmena peräkkäisenä keskiviikkoiltana, joista yksi on siis tällä viikolla. Kello 18 alkavassa konsertissa Hämeenniemi improvisoi barokkimusiikin, intialaisen musiikin, jazzin ja hengellisen musiikiin teemojen pohjalta. Konserteissa saatetaan kuulla myös säveltäjän omia teemoja sekä täysin vapaata improvisaatiota. Suoraa lähetystä voi seurata Keravan kirjasto- ja kulttuuripalveluiden YouTube-kanavalta, josta sen voi kuunnella myös jälkikäteen.

Korsholman musiikkijuhlien ja Tukholman konserttitalon Äntligen Måndag -konserttisarjan yhteistyönä puolestaan soi Tukholman Grünewald-salissa Arkkiherttuan seurassa, musiikkia ja runoja -konsertti kello 19 Suomen aikaa. Kyseinen kamarikonsertti oli alunperin suunniteltu järjestettäväksi Vaasan kaupungintalolla, mutta pandemian vuoksi se nyt tosiaan striimataan. Konsertissa esiintyvät Korsholman musiikkijuhlien taiteellinen johtaja, viulisti Cecilia Zilliacus, sellisti Kati Raitinen sekä pianisti Bengt Forsberg. Näyttelijä Miriam Forsberg puolestaan lausuu musiikin lomassa 1920-luvun dadaismin lisäksi Edith Södergranin ja Harriet Löwenhjelmin runoja. Musiikillisena antina kuullaan Marcelle de Manziarlyn, Lera Auerbachin, Anna Clynen ja Ludwig van Beethovenin sävellyksiä. Suoraa lähetystä voi kuunnella mm. Tukholman konserttitalon kotisivuilta.

Radion sinfoniaorkesterin (RSO) keskiviikon kello 19 suoran konserttilähetyksen ohjelmassa on Johannes Brahmsin myöhäisen kauden sonaatteja klarinetille ja pianolle sekä kontrastina kahden nykysäveltäjän, Sauli Zinovjevin ja Minoru Mikin, lyömäsoitinteokset. Klarinettiosuudet tulkitsee RSO:n ensimmäinen sooloklarinetisti Christoffer Sundqvist ja pianistina esiintyy Emil Holmström. Holmströmin omistama, vuonna 1882 rakennettu Bösendorfer-flyygeli tuodaan konserttia varten Musiikkitaloon. Modernimmat lyömäsoitinteokset tulkitsevat puolestaa RSO:n lyömäsoittajat Kazutaka Morita, Naoki Yasuda, Jani Niinimäki ja Jerry Piipponen. Konsertti lähetetään suorana Yle Areenassa, jossa sen voi kuunnella myös jälkikäteen, sekä Yle Radio 1:ssä niin ikään kello 19. Tämän viikon jälkeen RSO tarjoaa 27. toukokuuta saakka vielä viisi kamarimusiikkikonserttia, jotka näytetään suorana Ylen kanavilla. Myöhemmissä konserteissa ohjelmassa on paljon nykymusiikkia, ja kevään aikana kantaesityksen saa RSO:n fagotisti Otto Virtasen säveltämä Five Songs of Soundness -laulusarja sopraano Helena Juntusen tulkitsemana.

Jyväskylän kaupungintalon juhlasalista kello 19 lähetettävä Jyväskylä Sinfonian kamarimusiikkikonsertti pitää tällä viikolla sisällään Esa-Pekka Salosta, Benjamin Ellinia sekä Felix Mendelssohnia. Huomionarvoista on, että Ellinin Baker Reflections kuullaan ensimmäistä kertaa Suomessa. Konsertin muusikkoina toimivat käyrätorvisti Jussi Järvenpää, alttoviulistit Grigory Tsyganov ja Maria Mangeloja, huilisti Alexis Roman, viulistit Anu Järvelä ja Kaisa Ivars sekä sellisti Ilkka Kauppi. Konsertti on katsottavissa orkesterin YouTube-kanavalla myös jälkikäteen. Alkuperäisen ilmoituksen Jyväskylä Sinfonia oli suunnitellut striimattavia kamarikonserttejaan tämän viikon keskiviikkoon saakka, mutta näillä näkymin jatkoa on luvassa ainakin vielä ensi viikolla. Kannattaa siis seurata orkesterin kotisivuja.

Kuopion kaupunginorkesteri puolestaan striimaa torstaina 16. huhtikuuta kello 19 ohjelmaravintola Maximin lavalta. Ensimmäisessä Hyvän mielen sävelkioski -striimauksessa kuullaan kaupunginorkesterin muusikoista – viulisti Tatiana Yurievasta, alttoviulisti Anfisa Troitskaiasta ja sellisti Peter Gospodinovista – koostuvaa jousitrioa, joka soittaa mm. Beethovenin kolmannen jousitrion (op. 9) säveltäjän 250-vuotisjuhlavuoden kunniaksi. Pandemiatilanteen salliessa orkesteri jatkaa konserttistriimauksiaan joka torstai 14. toukokuuta asti. Konsertit julkaistaan mm. orkesterin YouTube-kanavalla, jossa konsertit on katsottavissa myös jälkikäteen.

Turun filharmoninen orkesteri lähettää samaan aikaan eli kello 19 taiteellisen johtajansa Olli Mustosen pianoresitaalin suorana lähetyksenä. Resitaalin ohjelmassa kuullaan Beethovenin pianosonaatteja, tarkemmin sonaatit numero 5, 6, 18 ja 21. Verkkokonsertti lähetetään tuttuun tapaan orkesterin kotisivuilla.

Sinfonia Lahden tuoretta kamarikonserttitaltiointia pääsee seuraamaan perjantaina 17. huhtikuuta kello 18 lähtien Etelä-Suomen Sanomien ESS.fi-verkkopalvelussa. Konsertin ohjelmassa kuullaan mm. musiikkia Disneyn Pienestä merenneidosta sekä Joseph Haydnin ensimmäinen Lontoo-trio. Muusikkoina toimivat Sinfonia Lahden soittajien lisäksi pianistit Anu Silvasti ja Matti Hussi sekä urkuri Jan Lehtola.

Tuntia myöhemmin, kello 19, Tapiola Sinfonietta striimaa Metsänpeitto-konsertin. Alun perin konsertin ohjelmassa oli konsertille nimensä antanut viulisti-säveltäjä Meriheini Luodon Metsänpeitto-teoksen orkestraation ensiesitys, mutta vallitsevasta poikkeustilasta johtuen se kuullaankin Luodon sooloesityksenä. Metsänpeiton lisäksi illan ohjelmassa on mm. nuorten säveltäjien Heta Ahon, Turkka Inkilän ja Minna Leinosen teoksia, joiden tenorisolistina kuullaan Taavi Oramoa. Myös Yle Radio 1 taltioi konsertin.

Helsingin kaupunginorkesteri (HKO) puolestaan jatkaa Impromptu-konserttiensa sarjaa perjantaina niin ikään kello 19. Ohjelman sisältöä ei ole vielä kerrottu orkesterin verkkosivuilla. Konserttia voi seurata orkesterin kotisivuilla, HKO Screen -mobiilisovelluksessa sekä Yle Areenassa. Konsertti kuullaan myös Yle Radio 1:ssä. Perjantain jälkeen HKO tarjoaa vielä kaksi Impromptu-konserttia (15.5. ja 29.5). Lisäksi vappuna soi perinteinen vappumatinea kello 14. Orkesteri on aloittanut myös HKO Screen Guest -konserttisarjan, jonka tarkoituksena on julkaista konsertteja tiistaisin parin viikon välein. Klassisen Hietsun ohella sarjassa vierailevat esim. UMO Helsinki Jazz Orchestran muusikot. Vierailukonsertit ovat katsottavissa Helsingin kaupunginorkesterin verkkosivuilla ja mobiilisovelluksessa niin kauan kuin yleisötapahtumien järjestämistä koskevat rajoitukset ovat voimassa.

Tampere Filharmonian viime torstaina käynnistynyt TF Chamber -konserttisarja jatkuu seuraavat viikot perjantai-iltaisin. Tämän viikon konsertissa kello 19 kuullaan Franz Schubertin musiikkia. Konsertti on kuultavissa mm. orkesterin YouTube-kanavalla myös jälkikäteen. Tampere Filharmonia jatkaa konserttisarjaansa aina 28. toukokuuta saakka.

Lauantaina 18. huhtikuuta kello 19 pääsee puolestaan kuulemaan Keski-Pohjanmaan kamariorkesterin muusikoista muodostettujen pienyhtyeiden ja sopraano Virva Puumalan yhteistyötä Kokkolan Tullipakkahuoneen lavalta. Konsertissa Puumala esittää kamariorkesterin kvartetin kanssa Oskar Merikannon lauluja sekä Georg Friedrich Händelin ja Giacomo Puccinin aarioita. Lisäksi kuullaan instrumentaalimusiikkia mm. Haydnilta ja W. A. Mozartilta. Konsertin juontaa orkesterin intendentti Marjukka Puutio. Konsertti on osa sanomalehti Keskipohjanmaan ja Suomen kulttuurirahaston Keski-Pohjanmaan rahaston järjestämää verkkokonserttien sarjaa ja sitä pääsee kuuntelemaan sanomalehden verkkosivujen kautta. Aiempia konserttisarjan striimejä, mm. Tallareita, voi kuunnella Keskipohjanmaan YouTube-kanavalla.

 

EDIT 15.4. klo 12.32 – Lisätty maininta Keski-Pohjanmaan kamariorkesterin konsertista lauantaina sekä mainittu kamariorkesteri jutun ingressissä.

Tuoreimmat uutiset