torstai toukokuu 30. 2024

Länsimaiset musiikkitoimijat peruvat venäläisyhteyksiä – useat venäläisartistit tuominneet hyökkäyksen Ukrainaan

Venäläinen tähtipianisti Jevgeni Kisin on pitkään kuulunut Putinin kriitikoihin.

Eurooppa ja Yhdysvallat ovat seisseet vahvana rintamana Venäjän presidentti Vladimir Putinin aloittamaa Ukrainan sotaa vastaan. Myös musiikkialalla useita yhteistyökuvioita on peruttu tai laitettu jäihin.
Kapellimestari Valeri Gergijevin saamien potkujen lisäksi niin ikään Putinin tukijaksi profiloitunut sopraano Anna Netrebko on perunut esiintymisensä New Yorkin Metropolitanissa, kun oopperatalo vaati häntä julkisesti tuomitsemaan Putinin toimet. Metropolitan-ooppera on sanonut katkaisevansa siteet kaikkiin Putiniin kytkeytyviin taiteilijoihin ja instituutioihin. Hyökkäyksen alettua Netrebko on ainoastaan julkaissut tarkemmin määrittelemättömän toiveen sodan päättymisestä. Netrebko perui kaikki toistaiseksi sovitut kiinnityksensä mm. Baijerin valtionoopperaan; Putin-kytkös oli jo aiheuttanut ruhjeita La Scalan ja Gran Teatre del Liceun suuntaan.
Usein Venäjällä esiintynyt tenori Plácido Domingo on perunut tulevat esiintymisensä Moskovan Bolšoi-teatterissa. Isossa-Britanniassa on peruttu tulevat esiintymiset mm. Bolšoin baletilta, Venäjän kansallisbaletilta ja Moskovan baletilta. Mariinski-orkesterin esiintymiset New Yorkin Carnegie Hallissa on peruttu. Venäjä on suljettu ulos Eurovision laulukilpailusta. Maailman suurimpiin tapahtumatuottajiin kuuluva Live Nation on toistaiseksi perunut kaikki Venäjällä järjestettävät konsertit, samoin kuin useat pop- ja rockartistit. Musiikin suoratoistopalvelu Spotify on sulkenut liiketoimintansa Venäjällä ja venäläiskäyttäjiensä tilit, minkä lisäksi yhtiö on poistanut kaikki Venäjän valtiojohtoisen median tuottamat podcastit valikoimistaan.
Suomessa Kuhmon kamarimusiikki pidättäytyy toistaiseksi Venäjä-yhteistyöstä sodan vuoksi, kertoo Kainuun Sanomat. Myös Haminaan suunniteltu Ballet Bastioni -tapahtuma on peruttu, kertoo Kymen Sanomat; ohjelmassa olisi ollut Pietarin balettiteatterin esiintyminen Pietarin sinfoniaorkesterin säestyksellä. Kymi Sinfonietta on perunut venäläisviulisti Nikita Boriso-Glebskin ja kapellimestari Jaroslav Zaborjakinin esiintymiset.
Useat venäläistaiteilijat ovat myös tuoneet sodanvastaisen kantansa esiin. Tšekin filharmonikkoja johtava Semjon Bytškov on tuominnut hyökkäyksen Ukrainaan ja perunut suunnitellut konsertointinsa Venäjällä, samoin on tehnyt Venäjän valtiollisen akateemisen sinfoniaorkesterin ja Lontoon filharmonisen orkesterin taiteellinen johtaja Vasili Petrenko – kieltäytyen siis johtamasta toista kotiorkesteriaan. Berliinin radion sinfoniaorkesterin ylikapellimestari Vladimir Jurowski vaihtoi venäläisohjelmiston ukrainalaissäveltäjien teoksiin, kertoen suoraan osoittavan näin ”solidaarisuutensa Ukrainan kansalle”. Pianisti Jevgeni Kisin on sanonut Putinin sodan olevan ”anteeksiantamaton rikos”. Berliinin filharmonikkojen ylikapellimestari Kirill Petrenko sanoi hyökkäyksen olevan ”puukotus koko vapaan maailman selkään”. Myös viulistiveljekset Mihail ja Ivan Potšekin, balettikoreografi Aleksei Ratmanski, kapellimestari Maksim Emeljantšev tuomitsivat Venäjän hyökkäyksen.
Venäläisen kulttuuriväen adressi Putinille sodan lopettamiseksi keräsi viime tiistaihin mennessä yli 17 000 allekirjoitusta, joukossa myös Putinin itse nimittämä Bolšoi-teatterin johtaja Vladimir Urin.

Tuoreimmat uutiset