torstai huhtikuu 25. 2024

Linnulle RSO-jatkokausi – fokukseen myös 1920-luvun suomalaismodernistit

Kapellimestari Hannu Lintu. Kuva: Veikko Kähkönen.
Kapellimestari Hannu Lintu. Kuva: Veikko Kähkönen.

 

Yleisradion johto on tehnyt Radion sinfoniaorkesterin ylikapellimestari Hannu Linnun kanssa jatkosopimuksen, jota pitää miehen tehtävässään vuoteen 2021 asti. Vuonna 2018 voimaan astuvaan sopimukseen sisältyy kahden vuoden jatko-optio. RSO alkaa kerätä itselleen Ylen toimitusjohtaja Lauri Kivisen aloitteesta ja erityisrahoituksen turvin myös soitinpankkia.

”Dialogi on ollut hyödyllistä ja sen tuloksena Ylen hallitukselle esitellään kevään aikana orkesterin uusi strategia. Syntymässä on visio, jossa RSO ja Yle sitoutuvat päättäväisesti johdonmukaisiin tulevaisuuden suunnitelmiin sekä erityisesti kansainvälisten menestystekijöiden terävöittämiseen”, Hannu Lintu valottaa.

RSO:n syksyn ensimmäisistä viikoista ei puutu paukkuja, sillä orkesterin vieraina ehtivät jo syyskuussa käydä pianisti Lang Lang, sopraano Karita Mattila sekä kapellimestari Esa-Pekka Salonen. Ohjelmavuosi 2016–2017 on listattu kokonaan täällä.

Kauden konserteissa jälkisibeliaaniset modernistit Väinö Raitio, Uuno Klami, Aarre Merikanto ja Ernst Pingoud otetaan tarkastelun alle. Tulevaisuus painottuu puolestaan Musica Nova -festivaalin ohjelmajulkistuksissa: RSO esittää Sauli Zinovjevia sekä Sebastian Hillin teoksen Reachings, joka voitti hiljattain kansainvälisen Toru Takemitsu -sävellyskilpailun. Zinovjevin orkesterikappaleen ohella kauden tilausteokset tulevat säveltäjiltä Tyondai Braxton, Eero Hämeenniemi, Sebastian Fagerlund ja Jaakko Kuusisto.

Levytyksinä RSO julkaisee lähiaikoina Sibeliuksen lauluja Anne-Sofie von Otterin kanssa sekä Erkki-Sven Tüürin klarinettikonserton ja klarinetti-viulukonserton taltioinnin Christoffer Sundqvistin ja Pekka Kuusiston kanssa. Orkesteri on äänittänyt Olli Mustosen seurassa Prokofjevin pianokonsertot, ja tulossa on Ismo Eskelisen soittoa sisältävä levy Fagerlundin Transit-kitarakonsertosta ja orkesteriteoksista.

Tuoreimmat uutiset