tiistai kesäkuu 28. 2022

Luuttumusiikkiin erikoistunut festivaali käynnistyy Helsingissä

Linnéa Sundfær Cassidyn ja Kaisamaija Uljaan laulu-teorbiduo avaa Luuttupäivät. © Jaakko Uljas

Helsingissä Pitäjänmäen kyläkirkossa käynnistyy Suomen ja Pohjoismaiden tasolla ainutlaatuinen luuttufestivaali. 17.–19.9. järjestettävät Kyläkirkon luuttupäivät esittelevät ensimmäisessä editiossaan soolo- ja duomusiikkia renessanssi- ja barokkiluutuille.

”Barokkimusiikin uudessa aallossa ja hip-liikkeessä (historically informed performance) luutun paikka on yleensä continuosoittimena orkesterien takarivissä, mutta renessanssin ja barokin aikana luutun rooli oli kuin nykyisin kitaran ja nokkahuilun peruskoulussa tai naistenlehtien odotushuoneviihteenä. Vielä 1900-luvun alussa luuttusoolo-teoksia oli arkistoituna lukumäärällisesti enemmän kuin pianosooloja”, kertoo festivaali tiedotteessaan.

Perjantaina 17.9. klo 19 sopraano Linnéa Sundfær Casserly ja luutisti, tapahtuman tuottaja Kaisamaija Uljas esittävät varhaisbarokin teorbilauluhittejä ja niiden pareiksi samaan tekstiin tilattuja uusia teorbilauluja. 18.9. norjalainen Solmund Nystabakk esittää John Dowlandin ja aikalaisten musiikkia luutulla ja laulaen. Päätöskonsertissa 19.9. Eero Palviainen esittää Sylvius Leopold Weissin barokkiluuttumusiikkia.

Tuoreimmat uutiset