torstai toukokuu 2. 2024

Maailmalta lyhyesti helmikuun Rondossa

Maailmalta lyhyesti helmikuun Rondossa

Soulin filharmonikkojen ylikapellimestari Myung Whun Ching on irtisanoutunut tehtävästään orkesteria pitkään repineiden ristiriitojen seurauksena. Ne alkoivat, kun orkesterin entinen toimitusjohtaja, vaikutusvaltaisesta suvusta tuleva Park Hyun-jun sai potkut, ja tämä kostona nosti syytteet Chungin väärinkäytöksistä. Chung jätti oven auki sille, että hän toimii vierailijana, mutta hänen lähtönsä on joka tapauksessa isku orkesterille ja sen kansainvälisille projekteille.

Puolan uusi konservatiivihallitus on ilmoittanut 9,5 prosentin kasvusta taidetukiin. Tämä yllättävä lahja sisältää kuitenkin varauksen: tuettavan taiteen täytyy nostattaa kansallistunnetta, ja ne taideprojektit, jotka tulkitaan kansalliseen identiteettiin kriittisesti suhtautuviksi, menettävät tukeaan. Taiteilijakunnassa tätä pidetään uudenlaisena sensuurin muotona, joka ei kuulu eurooppalaisiin arvoihin.

Washingtonin kansallisen sinfoniaorkesterin uudeksi ylikapellimestariksi on nimitetty italialainen Gianandrea Noseda kaudesta 2917-18 alkaen. Hän seuraa tehtävässä Christoph Eschenbachia. Noseda ponnahti kansainvälisiin kuvioihin Mariinski-teatterin kautta ja on sittemmin johtanut säännöllisesti mm. Metropolitanissa. Noseda johtaa Torinon Teatro Region esitykset ensi kesänä Savonlinnan oopperajuhlilla.

Promimorskyn ooppera Vladivostokissa on liitetty hallinnollisesti osaksi Pietarin Mariinski-teatteria. Projekti saatiin päätökseen alkuvuodesta. Valeri Gergijevin valta yltää nyt siis Itämereltä Tyynellemerelle. Ensi töikseen Gergijev ilmoitti Vladivostokin uusien musiikillisten johtajien nimet: ylikapellimestari on Pavel Smelkov ja päävierailija Vladislav Karklin – molemmat Mariinskin miehiä.

Milanon Las Scalan tällä kaudella aloittanut ylikapellimestari Riccardo Chailly ottaa valtaansa talossa ja on sanonut, että hän ei hyväksy yhtään ohjausta ja lavastusta ennen kuin niistä on keskusteltu hänen kanssaan. Tulevassa tuotannossa Puccinin Lännen tytöstä ohjaaja joutui väistymään, koska Chailly ei pitänyt Graham Vickin modernisointi-ideoista, ja tilalle otettiin Robert Carsen.

Hampurin uusi konserttitalo Elbphilharmonie on vihdoin voinut lyödä lukkoon avajaiskonserttinsa. Ne ovat 11. Ja 12. tammikuuta 2017, ja niissä soittaa NDR Sinfonieorchester Thomas Hengelbrockin johdolla. Ohjelma julkistetaan huhtikuussa, ja lippujen myynti alkaa kesäkuussa. Talo viivästyi yli kymmenellä vuodella mm. rakennusteknisten ongelmien vuoksi ja maksaa kymmenen kertaa luvattua enemmän.

Konkurssiin vuonna 2013 mennyt New York City Opera saa mahdollisuuden ylösnousemukseen, kun konkurssioikeus myönsi uudelle organisaatiolle luvan jatkaa oopperatoimintaa. Ryhmän on tarkoitus tuottaa aluksi ainakin Puccinin Tosca Lincoln Centerissä. Seurueen johtajana on Michael Capasso. Hän johti pienempää Dacapo Operaa, joka joutui lopettamaan viime vuonna.

Luciano Pavarottin suku on muuttanut laulajan Pesarossa sijaitsevan kodin Villa Giulian kansainväliseksi taiteilijakeskukseksi. Se tarjoaa residenssiä muusikoille, laulajille ja oopperaseurueille, jotka saavat työskennellä tässä inspiroivassa paikassa.

Tuoreimmat uutiset