sunnuntai syyskuu 25. 2022

Matthew Halls on Tampere Filharmonian uusi ylikapellimestari

Brittikapellimestari Matthew Halls aloittaa Tampere Filharmonian ylikapellimestarina Santtu-Matias Rouvalin seuraajana. Hallsin pesti alkaa syksyllä 2023. © Benjamin Ealovega

Matthew Halls on nimitetty Tampere Filharmonian uudeksi ylikapellimestariksi ja taiteelliseksi johtajaksi. Halls aloittaa työssään elokuussa 2023, kun orkesterin pitkäaikainen ylikapellimestari Santtu-Matias Rouvali luopuu tehtävistään. Halls tulee olemaan Tampere Filharmonian kahdestoista ylikapellimestari.

”Otan uuden tehtävän vastaan nöyrin ja iloisin mielin, ja odotan mielenkiintoista yhteistyötämme tulevina kausina. Tampere Filharmonian soittajien poikkeuksellinen muusikkous, innostava työetiikka ja energisoiva kokeilunhalu valloittivat minut yhteisten harjoitustemme ensiminuuteista lähtien. On etuoikeus palvella tätä orkesteria ja liittyä Tampereen vilkkaaseen kulttuurielämään”, sanoo Matthew Halls.

Brittikapellimestari Halls debytoi Tampereella viime talvena. Lokakuussa hän palaa Tampere Filharmoniaan johtamaan mm. Brucknerin seitsemännen sinfonian. Tällä kaudella Halls jatkaa myös pitkäaikaista yhteistyötään Salzburgin Mozarteum-orkesterin sekä Houstonin ja Indianapolisin sinfoniaorkesterien kanssa ja esiintyy ensi kertaa Pariisin kamariorkesterin kanssa.

”Tampere Filharmonia aloittaa innostuneena yhteisen matkansa Matthewn kanssa. Hän on erittäin monipuolinen ja inspiroiva kapellimestari ja muusikko. Halls tulee olemaan orkesterimme kahdestoista ylikapellimestari ja kolmas ulkomaalainen tehtävässä. Olen vakuuttunut, että Matthew ja muusikkomme tulevat luomaan yleisöillemme vaikuttavia musiikillisia elämyksiä”, sanoo Tampere Filharmonian intendentti Eija Oravuo.

Laajalla skaalalla osaamista

Halls tuli urallaan aluksi tunnetuksi etenkin vanhan musiikin tulkitsijana. Hän oli yksi ensimmäisistä vierailevista kapellimestareista Nikolaus Harnoncourtin Concentus Musicus Wienin johtajana. Hallsin levytyksiin lukeutuvat mm. Bachin cembalokonsertot, Händelin Parnasso in Festan ensilevytys sekä Bachin pääsiäis- ja ylösnousemusoratoriot. Yksi peruste Hallsin nimittämiselle oli tämän laaja osaaminen niin vanhan kuin modernimman musiikin saralla.

”Halusimme taiteellisen johtajan, joka osallistuu vahvasti ohjelmiston suunnitteluun ja tuo siihen oman osaamisensa. Meidät vakuutti Hallsin laaja skaala, joka lähtee vanhasta musiikista ja klassismista ja liikkuu romantiikkaan ja nykymusiikkiin. Uskon, että Halls on meille tässä kohtaa hyvä kapellimestari”, Oravuo kertoi Aamulehdelle tänään.

Halls kertoi Aamulehdelle olevansa jo täydessä työn touhussa, vaikka ylikapellimestarikausi alkaa vasta ensi syksynä ja selvittävänsä paraikaa, mitä orkesteri on soittanut viimeisen kymmenen vuoden aikana ja millaisia mahdollisia aukkoja ohjelmistossa on – esimerkiksi Mozartia Tampere Filharmonia on soittanut Hallsin mukaan yllättävän vähän. Halls on myös paikalla, kun loppuvuonna järjestetään tulevien konserttimestareiden koesoitot.

”Aika paljon piiloon jääneitä alueita sattuu osumaan omiin mielenkiinnonkohteisiini”, Halls totesi Aamulehdelle. 

Muusikosta kapellimestariksi

Halls vierailee säännöllisesti johtamassa Clevelandin orkesteria, Suomen Radion sinfoniaorkesteria, Seattlen sinfoniaorkesteria, Wienin sinfonikkoja, Islannin sinfoniaorkesteria, Toronton sinfoniaorkesteria ja Los Angelesin kamariorkesteria. Hänen uransa viimeisimpiin kohokohtiin kuuluvat Mahlerin Ylösnousemussinfonian esitys Torontossa, James MacMillanin neljännen sinfonian kantaesitys Yhdysvalloissa Pittsburghin sinfoniaorkesterin kanssa ja ensiesiintyminen Chicagon sinfoniaorkesterin kanssa.

Menestyksestään huolimatta Matthew Hallsin ”herääminen” kapellimestariuteen tapahtui suomalaisnäkökulmasta verrattain myöhään: hän teki pitkään uraa nimenomaan muusikkona, soittaen kosketinsoittimia solistina sekä orkestereissa ja on tehnyt uraa myös laulajana. 

Matthew Hallsin nimityksestä uutisoi mm. Aamulehti.
(Aamulehti 20.9. 2022 / Harri Hautala)

Tuoreimmat uutiset