lauantai huhtikuu 20. 2024

Metsäyhtiö pilasi avohakkuilla Lieksan kuuluisan konserttipaikan

Mätäsvaaran kaivoslaguuni ennen hakkuita. © Ilkka Karppanen

Metsäyhtiö Tornator on hakannut metsän Mätäsvaaran kaivoslaguunin ympäriltä Lieksassa. Aiemmin puiden ympäröimä entinen louhos on ollut ahkerassa konsertti- ja näyttämökäytössä vuosittain sen kiitellyn akustiikan vuoksi, ja on ollut yksi Lieksan vaskiviikkojen perinteisistä esiintymispaikoista vuodesta 1995 alkaen. Rondo kirjoitti kaivoslaguunista konserttipaikkana syksyllä 2021.

Kaivoslaguunin vuokralaisena toimivan Varpasen kyläyhdistyksen puheenjohtaja Osmo Turunen arvioi Ylen haastattelussa, että tapahtumavieraita on ollut tähän mennessä yhteensä 25 000–30 000. Vuokrasopimuksen loppuessa tämän vuoden lopussa aikoo kyläyhdistys lopettaa esitystoiminnan ja purkaa laguunin rannalla sijaitsevan 400 hengen katsomon. Myös Lieksan vaskiviikot ovat siirtäneet tulevan kesän konserttinsa pois kaivoslaguunista hakkuiden tultua tietoon.

Tornator on Ylen uutisen mukaan perustellut hakkuita kaivosalueen aitaamiseen liittyvillä turvallisuussyillä sekä metsätalouden kustannuksilla, mutta ei ollut tiedottanut hakkuista kunnolla kaivoslaguunin käyttäjille.

Tuoreimmat uutiset