perjantai toukokuu 3. 2024

Mitä kertoo Tanssin talon uusi nimi?

Tanssin talo eli Form nousee Kaapelitehtaan koiliskulmaan.

Helsinkiin nousevan Tanssin talon nimeksi on valittu Form, mikä on herättänyt tyrmistystä tanssipiireissä. Talon johto perustelee nimeä muistettavuudella ja kansainvälisyydellä.

”Tanssitaitelijat! Vaaditaan Tanssin talo takaisin”, vaatii koreografi Alpo Aaltokoski Facebook-päivityksessään. ”Vuosia on puhuttu Tanssin Talosta! Form ei assosioi tanssiin, vaikka tanssilla muoto onkin. Eikö oma kieli riitä? Apua ja äkkiä”, jatkaa Jorma Uotinen kommentissaan.

Tanssin kenttä alkoi kuohua heti, kun Tanssin talolta tuli ilmoitus uudesta Form-nimestä. Sen katsotaan viittaavan lähinnä muotoiluun. Monia ärsyttää pakonomainen trendi englannin kielen käytöstä joka nimissä. Miksi musiikkitalo saa olla Musiikkitalo? Tukholmassa toimiva Dansens hus on luonut kaikkialla tunnetun kansainvälisen brändin ihan omalla rehellisellä nimellään.

Tanssi-sanan karsastaminen talon nimessä saa monet epäilemään, onko itsetunto alhaalla ja onko alan tekijöitä edes muistettu kunnioittaa.

”Form tuntuu konsultti tai mainostoimiston kehittelemältä nimeltä ja brändäykseltä, jossa ei tanssitaiteen tai muidenkaan taloon kuuluvien esittävien taiteiden sielu ja filosofia ole mukana”, jatkaa alan pitkäaikainen vaikuttaja Pirkko Yli-Maunula.

Mistä Form-nimi tuli, talon johtaja Matti Numminen?

”Nimen vaihtaminen on ollut osa pitkään käynnissä ollutta talon strategia- ja brändiprosessia, jossa on käytetty parhaita asiantuntijoita. Nimessä pyrittiin siihen, että se muistettaisiin helposti ja että se herättäisi kiinnostusta”, Numminen taustoittaa.

”Talolle tarvittiin nimi, joka vastaa sen roolia kansainvälisenä toimijana. Tanssin talo -nimessä on se ongelma, että se ei taivu kovin helposti muille kielille. Tähän saakka on käytetty kolmea nimeä, suomen- ruotsin, ja englanninkielistä, ja se on ongelma esimerkiksi digimaailmassa. Nimen täytyy olla myös lyhyt, mielellään 4-5 kirjainta.”

Numminen vastaa ihmettelyihin sitä, ettei Form-nimi viittaisi mitenkään tanssiin sillä, että juuri se lisää mielenkiintoa, kun ihmisten täytyy itse ajatella ja löytää yhteys.

Talon käyttämien asiantuntijoiden mukaan sellainen yleinen nimi kuin Kallion uimahalli on muistettavuudeltaan ja erottavuudeltaan huono, eikä sitä osaa yhdistää eksaktiin toimijaan. Numminen vertaa Formia esimerkiksi musiikkimuseo Fameen ja Helsingin taidemuseo HAMiin, jotka molemmat ovat niinikään lyhyitä ja muistettavia.

Formin pyrkimyksenä on tiedotteen mukaan kutsua tanssin pariin sekä kokeneen yleisön että ne, joille tanssi on vielä vieraampi esittävän taiteen muoto. Luvassa on siis ”sekä helposti lähestyttäviä että yleisöjä haastavia teoksia”.

”Meillä jokainen saa kokea tanssin omalla tavallaan. Form on paikka, jonne voi tulla omana itsenään ja avartaa näkemystään maailmasta tanssin kautta”, Matti Numminen sanoo.

Form avataan yleisölle alkuvuonna 2022, ja sen saleina ovat  700-paikkaisen Erkko-sali ja 250-paikkainen Pannuhalli. Formin ensimmäiset julkistetut House Partnerit ovat Tanssiteatteri Hurjaruuth, Zodiak – uuden tanssin keskus ja Tero Saarinen Company.

Talon partnereina voivat toimia esimerkiksi vakiintuneet tanssiryhmät ja -teatterit sekä taloon valmiita teoksia tuovat festivaalit ja tuotantotalot. Teosten tulee olla ”korkeatasoisia, yhteiskunnallisesti ajankohtaisia ja laajaa yleisöä kiinnostavia”. Formin tilat ovat vuokrattavissa myös yksittäisiä tanssituotantoja ja kaupallisia tilaisuuksia varten.

Harri Kuusisaari

 

Tuoreimmat uutiset