perjantai toukokuu 3. 2024

Musiikkimuseo Fame avasi ovensa Helsingin Mall of Triplassa

Lissabonissa jo pitkään vaikuttanut Raija Malka (vas.) sekä Lontoosta Brightoniin juuri muuttanut Anni Kruus kunnioittavat taiteellaan kahta Musiikkimuseo Famen kunniagallerian jäsentä. © Sakari Röyskö

Musiikkimuseo Fame avasi ovensa yleisölle tänään ensimmäistä kertaa Helsingin uudessa kauppakeskus Mall of Triplassa. Kansainvälisessäkin vertailussa poikkeuksellinen musiikkimuseo tarjoaa kävijöilleen uuden ajan teknologialla kuorrutettuja elämyksiä kotimaisesta musiikista sinfonioista aina suomirapiin asti.

On virtuaalilaseja, tanssihuonetta, musiikkinäytteitä sekä paljon kuvia ja erilaisia suomalaisen musiikin kunniagallerian jäseniin liittyviä esineitä. Kävijä pääseekin vierailullaan ihastelemaan esimerkiksi Jean Sibeliuksen valkoista pellavapukua tai pelimanni Konsta Jylhän viulua. Klassisen musiikin saralta galleriaan on valittu muun muassa Aino Ackté, Kaija Saariaho sekä Sibelius. Vaihtuvien näyttelyiden sarjassa puolestaan esitellään ensimmäisenä suomalaisia naisia populaarimusiikin taivaalta 2.2.2020 saakka. Kovaa työtä! Naiset populaarimusiikissa -näyttelyä varten on haastateltu kuutta eri sukupolvea ja musiikkityyliä edustavaa artistia: Saara Aaltoa, Litku Klemettiä, Mira Luotia, Nelli Matulaa, Vicky Rostia sekä Jonna Tervomaata.

Valokuvien ohella musiikki ja kuvataide kohtaavat Famessa kuvataiteilija Raija Malkan ja Anni Kruusin teoksissa, jotka perustuvat kunniagallerian jäseniin. Kolmiulotteisessa teoksessaan Prisma Malka on hyödyntänyt samoja tilallisia elementtejä kuin maalauksissaankin. Värien sijaan lähtökohtana on kuitenkin valkoinen valo, joka muodostaa prisman ja peilien avulla oman avaruudellisen todellisuutensa ja kuvastaa näin Saariahon musiikillista ajattelua ja maailmaa. “Pitkäaikaisen yhteistyökumppanini Kaija Saariahon työpöydältä löytyvä kaunis kristallinen prisma on toiminut yhtenä sävellystyön innoittajana. Kun valo kulkee sen läpi, syntyy sateenkaari, spektri. Valkoinen valo hajoaa sadoiksi väreiksi. Samoin Kaijan musiikissa yksi ääni muuttuu ääniavaruudeksi”, on Malka kuvaillut Prisma-installaationsa taustoja.

Kruus, joka itse on pitkän linjan Nightwish-fani, puolestaan ideoi sosiaalisen median kampanjan, jolla hän kokosi valtavan määrän sinfonista metallimusiikkia soittavan Nightwish-yhtyeen fanien palautetta videoinstallaatiotaan Once I had a dream varten. Teoksessa on mukana 80 fania 35 maasta 30 eri kielellä ja kaiken kruunaa yhtyeen keulahahmon Tuomas Holopaisen haastattelu Kiteellä mökkisaaressa, jossa Nightwishin maailmanvalloitus sai alkunsa vuonna 1996.

Rondo vieraili museossa avajaispäivänä ja museon perustajiin kuuluva, Famen hallituksen jäsen Olli Ilmolahti oli selvästi innoissaan museon avautumisesta. Ilmolahden mukaan ensimmäisen päivän kävijät ovat antaneet museon näyttelyistä positiivista palautetta ja lapsetkin ovat nauttineet sisällöstä. “Ihmiset ovat jopa hypänneet välillä kaulaan ja sanoneet, että ihan mahtavaa. Lisäksi lapset tykkää: kokeilevat virtuaalilaseja ja tanssivat. Me haluttiin, että museo on toiminnallinen ja suomalaisen musiikin kunniaksi tätä tehdään. Nyt tuntuu hyvältä, tosi hyvältä”, Ilmolahti kuvaili avajaispäivän tuntojaan.

Musiikkimuseo Fame on avoinna joka päivä klo 9–21 ja siellä käy myös Museokortti.

Tuoreimmat uutiset