perjantai toukokuu 3. 2024

Muusikkojen liitto vetoaa hallitukseen musiikin esittäjien toimeentulon turvaamiseksi

Vuonna 1917 perustettu Muusikkojen liitto edustaa noin 3 600 orkesteri- ja freelance-muusikkoa. Kuvassa liiton logo.

Muusikkojen liitto julkaisi tiistaina vetoomuksen, jossa se pyytää hallitukselta vähintään 27 miljoonan euron suoraa tukea musiikin esittäjille. Liiton mukaan työttömyysturva tavoittaa vain pienen osan toimeentulonsa kokonaan menettäneistä musiikin esittäjistä.

 

Viime viikolla hallitus jatkoi suurten yleisötapahtumien järjestämiskieltoa heinäkuun loppuun saakka. Sen jälkeen useat festivaalit ovat peruneet tämän kesän tapahtumansa, millä on luonnollisesti suora vaikutus kulttuurialan työntekijöiden, siis myös muusikoiden, toimeentuloon.

“Dramaattisen mutta välttämättömän yleisötapahtumien järjestämiskiellon seuraukset ovat vieneet musiikkia esittävien freelancereiden toimeentulon”, vetoomuksessa sanotaan.

Vetoomuksessa todetaan, ettei musiikkia voi noutaa mukaan tai toimittaa kotiin kuljetettuna, kuten esimerkiksi ravintolaruokaa. Koska musiikkiesitykset ovat täysin estyneet, on tukitoimet valtion taholta välttämättömiä livemusiikille.

 

Musiikin esittäjille tulisi kohdistaa suoraa tukea

“Työttömyysturva tavoittaa vain pienen osan tästä epätyypillisesti työllistyvästä [freelance-muusikoiden] joukosta.” Siksi toimeentulonsa menettäneille musiikin esittäjille pitäisi kohdistaa suoraa tukea.

Suomessa on noin 3 000 päätoimisesti musiikkia esittävää freelanceria. Muusikkojen liiton mukaan olemassa olevat järjestelmät ja tuet eivät kuitenkaan tavoita suurinta osaa heistä. Liitto katsookin, että rahallisen tuen tarve on maalis–kesäkuulta noin 27 miljoonaa euroa. Mikäli rajoitukset jatkuvat vielä heinäkuussa, nousee tuen tarve 35 miljoonaan.

Vetoomuksessa kerrotaan, etteivät yritystuet päädy musiikin esittäjille asti. Siksi tuen kohdistaminen suoraan muusikoille olisi kustannustehokas malli, jossa riskiä tuen jäämisestä matkalle ei ole.

“Tuen kanavoinnille on alalla olemassa valmiita tukijärjestelmiä, joissa voidaan myös välttää tukien päällekkäisyys.”

Vetoomuksen mukaan akuutin tuen lisäksi tarvitaan myös pitkäjänteisemmin koronaviruspandemian vaikutuksia korjaava rahoitusraami tai rakennetuki. Ja kun elävän musiikin tilaisuuksia jälleen aletaan järjestää, mutta yleisökapasiteetti on tavalla tai toisella rajoitettua, tarvitaan hallituksen tappiontakuuta.

 

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli

Tuoreimmat uutiset