lauantai huhtikuu 27. 2024

New Yorkin filharmonikot peruvat koko syyskauden 2020; valtaosaa Yhdysvaltojen itsenäisistä keikkapaikoista uhkaa lappu luukulle

New Yorkin filharmonikkojen kotisali David Geffen Hall. © Iñaki Vinaixa

New Yorkin filharmoninen orkesteri on tiedottanut peruvansa koko syyskautensa. Orkesteri ei soita, ainakaan koko mitassaan, ennen tammikuun 5. päivää 2021. Vain muutama päivä aikaisemmin niin ikään newyorkilainen instituutio, Metropolitan-ooppera, ilmoitti myös syyskauden perumisesta.

”Ensisijainen huolenaiheemme on yleisöjemme, muusikkojemme ja työntekijöidemme terveys ja turvallisuus. On tullut hyvin selväksi, että suuret väkimäärät eivät COVID-19-pandemian takia voi turvallisesti kokoontua tänä kalenterivuonna”, orkesterin toimitusjohtaja Deborah Borda kertoi tiedotteessa. New Yorkin filharmonikot tutkivat mahdollisuuksia esiintyä pienemmillä kokoonpanoilla, ja tarjoaa suoratoistettavaksi yli 150 tuntia ilmaista sisältöä. Kevään 2021 ohjelman on varoitettu myös muuttuvan.

Vielä tukalammat oltavat on Yhdysvalloissa kuitenkin pienemmillä, itsenäisillä konserttipaikoilla, kertoo National Independent Venue Association (NIVA) tuoreen kyselynsä tulosten pohjalta. 90% ketjuihin kuulumattomista yksityisistä konserttitiloista ja promootiotoimistoista ovat vaarassa lähikuukausina joutua sulkemaan ovensa lopullisesti ilman rahallista avustusta. Liiketoiminta olisi todennäköisesti tappiollista myös rajoitetuilla yleisömäärillä. NPR:n mukaan useat yhdysvaltalaiset asiantuntijat ennustavat tällä hetkellä, että konserttitoimintaa pystytään Yhdysvalloissa jatkamaan vasta vuonna 2021 puolella. Musiikkiala pelkää sulkemisten johtavan suurten tapahtumanjärjestäjien ylivoimaan markkinoilla.

Tuoreimmat uutiset