sunnuntai marraskuu 27. 2022

Norjalainen Sibelius-palkinto Klaus Mäkelälle

Kapellimestari Klaus Mäkelä on palkittu Norjan Sibelius-palkinnolla. © Marco Borggreve

Norjan Sibelius-seura on myöntänyt vuoden 2022 Sibelius-palkinnon kapellimestari Klaus Mäkelälle. Palkinto jaetaan Oslon filharmonikkojen konsertin yhteydessä Oslon konserttitalossa 4. marraskuuta.

Klaus Mäkelä kuuluu maailman kysytyimpien kapellimestarien joukkoon. Hän on Oslon filharmonikkojen ylikapellimestari ja Orchestre de Paris’n taiteellinen neuvonantaja. Syksystä 2022 hän on toiminut myös Amsterdamin Concertgebouw Orchestran taiteellisena partnerina. Kuluvan kauden aikana Mäkelä toimii vierailevana kapellimestarina mm. Chicago Symphony, Cleveland Orchestra, San Francisco Symphony, Royal Concertgebouworkest, London Philharmonic, Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks ja Münchner Philharmoniker -orkestereissa.

Oslon filharmonikkojen (OFO) kanssa Mäkelä on luonut selkeän, nykymusiikista kiinnostuneen ohjelmistoprofiilin. Hän on levyttänyt orkesterin kanssa kaikki Sibeliuksen sinfoniat, jotka levy-yhtiö Decca julkaisi tänä vuonna. Levytykset saavuttivat kansainvälisen suosion. Keväällä 2022 Mäkelä ja OFO ovat esittäneet kaikki Sibeliuksen sinfoniat residenssiorkesterina Wiener Konzerthausissa ja Hampurin Elbphilharmoniessa sekä konsertoineet Paris Philharmoniessa ja Barbicanissa Lontoossa. 

”Klaus Mäkelän pesti Oslossa on johtanut ainutlaatuiseen suomalais-norjalaiseen yhteistyöhön, joka vahvistaa maidemme välistä yhteistyötä musiikin kentällä. Mäkelä on vahva nykymusiikin välittäjä, klassisen ohjelmiston uudistaja ja merkittävä tekijä, kun puhutaan kasvaneesta kansainvälisestä kiinnostuksesta suomalais-norjalaista musiikkielämää kohtaan”, sanoo Norjan Sibelius-seuran puheenjohtaja Stephan Barratt-Due seuran tiedotteessa.

Sibelius-palkinto on kunniapalkinto, joka jaetaan erinomaisesta työstä suomalaisen ja norjalaisen musiikkielämän kontaktien edistämiseksi tai hyvästä suomalaisen musiikin ymmärryksestä ja tuntemisesta Norjassa tai norjalaisen musiikin Suomessa. Palkinnon suuruus on 100 000 Norjan kruunua. Tänä vuonna palkinto jaetaan 17. kertaa. Aiemmin palkinnon saaneita suomalaisia ovat vastikään pyöreitä täyttänyt säveltäjä Kaija Saariaho sekä kapellimestarit Jukka-Pekka Saraste ja Jorma Panula.

Tuoreimmat uutiset