sunnuntai toukokuu 5. 2024

OKM:n kyselyn mukaan pandemia vaarantanut oleellisesti taiteen ja kulttuurin toimialaa

Kuva: Shutterstock

Opetus- ja kulttuuriministeriö toteutti 20.4.-26.4.2020 kyselyn koronapandemian ja sen pitkittymisen vaikutuksista taiteen, kulttuurin ja luovien alojen toimijoihin. 1600 vastaajasta suurin osa (44%) edusti yhdistyksiä ja säätiöitä; taiteenaloittain luokiteltuna suurin osa edusti kulttuuriperintöalaa, musiikkia ja näyttämötaidetta.

Lomautuksia oli vastaushetkellä (20.-26.4.) toimeenpantu 38 % yrityksistä sekä joka viidennessä julkisyhteisössä, yhdistyksessä ja säätiössä. Koronapandemia on vaikuttanut myös irtisanomisiin. Arvioitaessa pandemian vaikutuksia jaksolla 1.6.-31.8., arvio lomautusten ja irtisanomisten todennäköisyydestä kasvaa. Pelkästään kyselyyn vastanneiden 1600 toimijan nettotulonmenetysarvioiden yhteenlaskettu summa nousi 130 miljoonaan euroon – alan todellinen summa on oletettavasti paljon suurempi.

Arvioitaessa koronapandemian vaikutuksia toimintaan tähän saakka, puolet vastaajista katsoi toimintansa vaarantuneen olennaisesti. Yhdelle neljännekselle vastaajista pandemia on aiheuttanut merkittäviä muutoksia toimintaan ja yhdelle neljännekselle vain pieniä muutoksia. Vastaajat arvioivat tilanteen muuttuvan huonommaksi seuraavan kolmen kuukauden aikana, mutta paranevan loppuvuonna. Parhaimmaksi toimintakykynsä pandemian aikana arvioivat julkisyhteisöt. Raporttiin voi tutustua täällä.

Tuoreimmat uutiset