maanantai kesäkuu 17. 2024

Oopperat palaavat – kolme tulevaa ensi-iltaa esittelyssä

Minnan taivas -oopperan juliste. © Antti Karppinen

Konsertteja koskevien rajoitusten purkauduttua ovat useat oopperayhdistykset ympäri maan tuomassa uusia esityksiä lavoille; tässä esitellään kolme tulevaa ensi-iltaa.

Opera Tellus toteuttaa säveltäjä Ilkka Kuusiston ja librettisti Pia Perkiön oopperan Isänmaan tyttäret Helsingissä 21. ja 23.10. Ooppera perustuu talvi- ja jatkosodan tapahtumiin Suomen lottien ja sotilaiden näkökulmasta, perustuen lottien haastatteluihin ja kirjalliseen tutkimusmateriaaliin. Samoin musiikillisia lainoja on solmittu sekaan mun muassa sodanaikaisista virsistä ja kupleteista. Pääosia laulavat Laura Riihimäki, Wille Enckell, Elina Risku, Mariia Bertus, Paula Patosalmi ja Veli-Pekka Väisänen; kapellimestarina toimii Kaapo Ijas.

Keväällä 2019 perustettu Keski-Pohjanmaan kamarioopperayhdistys tuo 23.–24.10. Kokkolassa lavalle librettisti ja ohjaaja Jukka-Pekka Rotkolta ja säveltäjä Kari Pappiselta tilaamansa oopperan Vieras laji, alaotsikoltaan Ooppera tästä ajasta. Tekijöidensä mukaan teos on ”kaunistelematon kuvaus maailmanlaajuisten katastrofien vaikutuksesta pienen ihmisen elämään ja perhesuhteisiin”. Pääosia laulavat Minna-Leena Lahti ja Hannu Ilmolahti; kapellimestarina toimii Marita Kaakinen.

Tammikuussa ensi-iltansa Kuopiossa saa Jukka Linkolan säveltämä ja Veera Airaksen kirjoittama Minnan taivas. Se pohjautuu Minna Canthin sekä muiden Pohjois-Savossa vaikuttaneiden merkkihenkilöiden, kuten Johan Vilhelm Snellman, Juhani Aho, Venny Soldan-Brofeldt, elämäntyön kunnioittamiseen. Yhdistyksen mukaan ”elämäkerrallisuuden sijaan teos ennemminkin peilaa Canthin arvoja ja oppeja käyden komediallista dialogia niiden toteutumisesta nykypäivänä”. Pääroolin laulaa sopraano Marjukka Tepponen, muissa rooleissa ovat mm. Esa RuuttunenMarjatta Airas ja Jukka Romu. Kuopion kaupunginorkesteria johtaa Rauno Tikkanen.

Tuoreimmat uutiset