tiistai maaliskuu 21. 2023

Putin ehdottaa Gergijeville sekä Bolšoin että Mariinskin yhteisjohtajuutta

Venäjän presidentti Vladimir Putin on perjantaina 25.3. pitämässään tiedotustilaisuudessa ehdottanut kapellimestari Valeri Gergijeville, että tämä tarttuisi sekä Moskovan Bolšoi-teatterin että Pietarin Mariinski-teatterin yhdistettyyn taiteelliseen johtoon. Gergijevin kiinnitykset Euroopan ja Pohjois-Amerikan konserttilavoille ja oopperamonttuihin ovat tulleet peruutetuiksi, kun Putinin tukijana tunnettu Gergijev ei ole tuominnut Venäjän hyökkäyssotaa Ukrainassa.

Bolšoin pääjohtaja Vladimir Urin allekirjoitti sotaa vastustavan julkilausuman muiden venäläisten kulttuurivaikuttajien kanssa helmikuun lopussa, ja talon kapellimestari Tugan Sohijev erosi tehtävästään maaliskuun alussa.

Gergijev ei sanonut suoraan kyllä tai ei, mutta kehui sekä Bolšoin että Mariinskin taiteellista laatua ja totesi ajan olevan sopiva ”ajatella kuinka koordinoida työnjakoa”. Viimeksi molemmat oopperatalot ovat olleet yhden johtajan alaisuudessa keisarillisen Venäjän aikaan. Samassa lehdistötilaisuudessa Putin myös ”tuomitsi venäläisen kulttuurin sensuurin länsimaissa”, heilutellen natsikorttia – vaikka venäläissäveltäjien musiikkia, baletteja ja oopperoita esitetään tälläkin viikolla ympäri Eurooppaa ja Yhdysvaltoja.

Aiheesta kirjoittivat mm. OperaWire ja Washington Post.

Tuoreimmat uutiset