perjantai heinäkuu 19. 2024

Rusk juhlii Pietarsaaressa, luontoaiheita Tapiolassa ja Benjaminia RSO:ssa

Opus13 on Skandinavian nousevia nuoria jousikvartetteja. Sen energiseen taiteeseen on mahdollisuus tutustua Pietarsaaren Rusk-festivaalilla. © Bjørn Wad

Marraskuun musiikkifestivaaleja jatkaa heti tällä sivustolla jo esitellyn Siuntion Lux Musicalen (17.–19.11.) jälkeen Pietarsaaren Rusk (21.–25.11.), joka viettää 10-vuotisjuhliaan kapellimestari Anna-Maria Helsingin taiteellisella johdolla.

Teemana on Kuninkaallinen juhla, joka viittaa kuninkaallisuuden erilaisiin näkökulmiin musiikissa: kuninkaallisiin yhteyksiin (Romanin Drottningholmsmusiken, Haydnin Keisarikvartetto), henkilöhahmoihin (Sibeliuksen Belsazarin pidot, Mozartin Yön kuningattaren aaria) tai muihin juhlallisuuksiin (Anna Clynen Pivot, Andrea Tarrodin Festuvertyr, Boris Pigovatin Jewish Wedding ja Jimmy Lopez Bellidon Fiesta). 

Sebastian Hilli on festivaalin teemasäveltäjä. Kantaesityksenä häneltä kuullaan kamarimusiikkiteos Palace, joka on Ruskin tilausteos, sekä laulusarja You Are the Earth Beneath You (Du är jorden under dig).

”Mahtipontisen juhlinnan tärkeitä vastakohtia ovat runous, pienen ihmisen rooli kaikkeudessa ja aina yhtä tarpeellinen monarkian kritiikki. Rock Theatren Selling Finland ja estradirunoilija Tania Nathan valottavat suhtautumistapaamme historiaan: luokkayhteiskuntaan, kolonialismiin ja imperialismiin”, Helsinig kertoo. 

Ruskin esiintyjiin kuuluvat Keski-Pohjanmaan kamariorkesteri, Vaasan kaupunginorkesteri, jousikvartetti Opus13, klarinetistit Christoffer Sundqvist ja Hugo Olsson, pianisti Emil Holmström, huilisti Erica Nygård ja sopraanot Anu Komsi ja Julia Sporsén ja tenori Rocco Rupolo.

Nicholas Altsatedt johtaa ja soittaa sellosolistina Tapiola Sinfoniettan festivaalilla 23.11. © Marco Borggreve

Myös orkesterit ovat ryhmitelleet tarjontaansa festivaaleiksi. Radion sinfoniaorkesteri brittisäveltäjä George Benjaminille omistettu festivaali jatkuu 10. 11 ja 15–16.11. Niissä kuullaan mm. säveltäjän oopperat Written on skin ja Into the Little Hill sekä kamarimusiikkia.

Tapiola Sinfonietta järjestää 9.11.–2.12. Luonto-festivaalin, jonka kuudessa konsertissa esitettävien teosten tematiikka liittyy luontoon, sen moninaisuuteen sekä ihmisen vuorovaikutukseen luonnon kanssa. Torstaina 9.11. kuullaan Haydnin oratorio Luominen. Mukana ovat EMO Ensemble ja sopraano Lydia Teuscher, tenori Jussi Myllys ja basso James Platt. Konsertin johtaa Matthew Halls, ja se on kuultavilla myös orkesterin youtube-kanavalla.

Uutta musiikkia konserteissa edustavat Albert Rousselin orkesterisarja Hämähäkin juhlat, Ross Edwardsin oboekonsertto Bird Spirit Dreaming sekä Ville Raasakan The Harvest -orkesteriversion kantaesitys. Luonnonvoimat-konsertissa 23.11. eri aikakausien säveltäjät ovat muovanneet luonnonilmiöt musiikiksi, jossa heijastuu niin luonnon idylliset maisemat kuin kontrolloimattomat luonnonvoimat. Sellisti-johtajana vierailee Nicolas Altstaedt. Festivaali päättyy Tunturin tarina -elokuvakonserttiin, jossa Tapiola Sinfonietta ja Tuuletar esittävät elokuvan musiikin.

Tuoreimmat uutiset