torstai toukokuu 30. 2024

RUSK minimalismin ja maksimalismin äärellä

Tunnelmaa vuoden 2020 RUSK-striimikonsertista. © Kevin Åkerlund

Sydänsyksyn kamarimusiikkifestivaali RUSK pyörähti Pietarsaaressa varsinaisesti käyntiin keskiviikon avajaiskonsertilla. Nykymusiikkipainotteinen festivaali jatkuu aina lauantaihin saakka.

”Väkeä ei ollut yhtä paljon kuin ennen koronaa, mutta kuitenkin 160 ihmistä oli paikan päällä, minkä lisäksi Yle lähetti konsertin suorana”, kertoo taiteellinen johtaja, kapellimestari Anna-Maria Helsing. Hän aloitti festivaalin johdossa vuoden 2019 edition jälkeen, mutta varsinainen festivaali jouduttiin viime vuonna peruuttamaan.

”Teimme sen tilalla kaksi striimikonserttia, niin teema ja suurelta osin taiteilijat ja teoksetkin ovat siirtyneet vuodesta 2020 – pienin muutoksin.”

Tämän vuoden teemana on Less is more – more or less. ”Meillä on paljon minimalismia, josta ensimmäinen osa teemaa, mutta vastakohdaksi minimalismille otin virtuositeetin, eli more is more. On makuasia, kummasta enemmän tykkää ja mikä sopii milloinkin, mutta molemmat ovat läsnä ohjelmassa. Avajaiskonsertin nimi oli America – A Love Song, ja Yhdysvallat on myös vahvana painopisteenä, myös minimalismista johtuen. Neljäs painopistealue on jousikvartetto sävellysmuotona. Osittain se kumartaa viime vuoden Beethoven-juhlavuodellekin, vaikka hänen teoksistaan onkin ohjelmassa vain Grosse Fuge”, Helsing kertoo.

Tämän vuoden festivaalin teemasäveltäjä on Juhani Nuorvala. ”Hän on varmaankin Suomen minimalismin ykkösspesialisti ja ottanut vaikutteita Yhdysvalloista, kuten hänen oopperansa Flash Flash ja siitä meille tehty, keskiviikkona kantaesitetty laulusarja. Sen lisäksi hän on kuitenkin myös virtuoosimusiikin säveltäjä, sillä hänen kappaleensa ovat melkein aina vaikeita esittää, kuten [25.11. konsertin] Boost. Ja tavallaan more is more on sekin, että tavalliset 12 säveltä eivät riitä, vaan Nuorvala säveltää mikrotonaalisesti.”

RUSKin ohjelmaan ja taiteilijoihin voi tutustua täällä. Keskiviikon avajaiskonsertti on kuunneltavissa Yle Areenassa kuukauden ajan, samoin torstai-illan konsertti.

Tuoreimmat uutiset