maanantai huhtikuu 29. 2024

Salliselta ja Tuomelalta Suomi 100 -oopperat

Olavinlinnaa esittävä kuparipiirros vuodelta 1762. Kuva: Wikimedia Commons.
Olavinlinnaa esittävä kuparipiirros vuodelta 1762. Kuva: Wikimedia Commons.

 

Savonlinnan Oopperajuhlilla soi kesällä 2017 Aulis Sallisen Linna vedessä -oopperan kantaesitys. Teos kertoo 12 osan kronikkana Savonlinnan alueen historiasta ja on sukulaisteos säveltäjän Ratsumiehelle (1975). Ohjaajana ja kertojana on Kari Heiskanen, ja musiikin johtaa Oopperajuhlilla debytoiva Ville Matvejeff. Linna vedessä perustuu Lassi Nummen runokokoelmaan.

Oulussa esitetään tammi–helmikuussa 2017 niin ikään Suomen satavuotisuutta juhlistava teos, jonka säveltäjä on Tapio Tuomela. Neljäntienristeys perustuu Tommi Kinnusen samannimiseen esikoisromaaniin, joka oli vuoden 2014 Finlandia-ehdokkaana. Libreton on kirjoittanut Sami Parkkinen. Oulun kaupunginteatterin esityksissää soittaa Oulu Sinfonia, ja ohjauksesta vastaa Heta Haanperä. Solistit ja näyttelijät tulevat tietoon myöhemmin.

Savonlinnan Oopperajuhlat ilmoitti myös ensi vuoden avausviikonloppunsa yleisestä Suomi 100 -juhlinnasta. Lauantaina ja sunnuntaina 8.–9. heinäkuuta 2017 on Linna vedessä -uutuuden esityksen. Ensimmäinen päivä sisältää Heiskasen ohjaaman vuoden 2014 Kullervo-produktion, jossa solistikaarti uudistuu kokonaan verrattuna vanhaan. Sallisen toinen esityskerta saa puolestaan kylkeensä Ylioppilaskunnan Laulajien Suomi-teemaisen kokonaisuuden.

Tuoreimmat uutiset