lauantai toukokuu 18. 2024

Silmukka Gergijevin ympärillä kiristyy

Mariinski-teatterin orkesteri soitti Valeri Gergijevin johdolla Mikkelin Maaseurakunnan kirkossa 4.7.2021.

Viime päivien Valery Gergijev -uutiset saivat nopeasti jatkoa. Heti Milanon La Scalan ja New Yorkin Carnegie Hallin jälkeen myös Münchenin kaupunki on nostanut hänet tikun nokkaan. Pormestari Dieter Reiter on antanut Gergijeville maanantaihin asti aikaa tuomita ystävänsä Vladimir Putinin Ukrainan sotaretki, muuten hänen sopimuksensa Münchenin filharmonikkojen ylikapellimestarina on lopussa.
Vielä syksyllä Münchenin filharmonikot oli antamassa hänelle kauden pidennyksen, ja hänen myötävaikutustaan vasta avatun Isar-Filharmonian rakentamiseksi kehuttiin. Nyt mieli myös muusikoiden keskuudessa on kääntynyt.
Rotterdamin filharmonikot, jossa Gergijev on kunniakapellimestarina, on päätynyt samanlaiseen ratkaisuun. Konsertit hänen kanssaan sekä syyskuun perinteinen Gergijev-festivaali perutaan. Tuorein Gergijevin pannaan laittaja on Tukholman Östersjöfestivalen, jossa hän in vieraillut säännöllisesti. ”Enää se ei ole mahdollista”, sanoo Berwaldhallenin johtaja Staffan Becker Svenska Dagbladetille.
Mikkelin musiikkijuhlat päätynee aikalisän jälkeen samaan ratkaisuun. Gergijev on vaikeassa raossa, sillä erityisasema Putinin suosikkina on vaikuttanut Pietarin Mariinski-teatterin rahoitukseen ja käytännössä mahdollisti suuren ja kalliin Mariinski II -talon rakentamisen vauhdilla, joka olisi länsimaissa mahdottomuus.
Toisaalta länsimaiset kiertueet ovat olleet Mariinski-teatterille myös tärkeä tulonlähde. Gergijev on rakentanut Pietarin toiminnasta, kiertueiden ja residenssien kansainvälisestä verkostosta sekä osin myös omasta vierailevan kapellimestarin urastaan toisiinsa linkittyvän, mahtavan imperiumin. Nyt tämä rakennelma uhkaa sortua.
 
 

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli

Tuoreimmat uutiset