sunnuntai toukokuu 5. 2024

Slobodeniouk ja Herreweghe virkaatekeviksi kapellimestareiksi Concertgebouw-orkesteriin

Amsterdamin Kuninkaallinen Concertgebouw-orkesteri. © Anne Dokter

Kuninkaallinen Concertgebouw-orkesteri on valinnut Dima Slobodenioukin ja Philippe Herreweghen johtamaan loka- ja marraskuiset konsertit, jotka jäivät Daniele Gattin potkujen myötä vaille kapellimestaria. Amsterdamissa toimiva Concertgebouw-orkesteri luetaan toistuvasti maailman parhaiden sinfoniaorkestereiden joukkoon.

Concertgebouw irtisanoi 56-vuotiaan italialaisen ylikapellimestarinsa Gattin 2. elokuuta 2018, vajaat kaksi viikkoa sen jälkeen, kun Washington Post oli julkaissut artikkelin, jossa kerrottiin Gattin ahdistelleen seksuaalisesti kahta naislaulajaa vuosina 1996 ja 2000. Orkesteri tiedotti irtisanomisen yhteydessä, että myös osa sen naispuolisista soittajista oli artikkelin ilmestymisen jälkeen raportoinut hallinnolle kapellimestarinsa sopimattomasta käytöksestä. Gatti on vastauksessaan kiistänyt ahdistelun ja sanonut ”lähestyneensä täysin vakuuttuneena molemminpuolisesta kiinnostuksesta” ja ”pahoittelevansa, jos on loukannut jotakuta”.

Slobodenioukin oli tarkoitus johtaa Concertgebouw’ta ensi keväällä, mutta hyppääkin nyt puikkoihin johtamaan lokakuiset konsertit Alankomaissa. Herreweghe puolestaan johtaa marraskuun alun konsertit. Niiden jälkeen järjestettävän, myös Helsinkiin saapuvan Itämeren-kiertueen jakavat kapellimestarit keskenään, pianosolistinaan Beethovenin 4. konserton esittävä Yefim Bronfman. Helsingin-konsertin johtaa Herreweghe.

Moskovassa vuonna 1975 syntynyt Slobodeniouk on valmistunut Sibelius-Akatemian kapellimestariluokalta, opettajinaan Atso Almila, Leif Segerstam ja Jorma Panula. Hän on toiminut vuodesta 2013 Galícian sinfoniaorkesterin ylikapellimestarina ja vuodesta 2016 Sinfonia Lahden ylikapellimestarina sekä Sibelius-festivaalin taiteellisena johtajana.

Belgianflaamilainen Herreweghe (s. 1947) on Antwerpenin sinfoniaorkesterin ja Collegium Vocale Gentin ylikapellimestari. Hän on erikoistunut barokin ja klassismin ajan musiikkiin, ja johti Concertgebouw’n vieraana viimeksi Bachin h-mollimessun joulukuussa 2017.

 

Tuoreimmat uutiset