Avoimia tiloja Musica Novassa

Defunensemble on Musica Novan vakituisia esiintyjiä. © Ville Mattila

Open Spaces on teemana Helsingin Musica Nova -festivaalilla 1.–12.2. Tapahtuma jatkuu entisellä rakenteella eli pääkaupunkiseudun orkesterien, yhtyeitten ja laitosten voimanponnistuksena. Ulkomaisina päävieraina ovat hollantilainen säveltäjä Michel van der Aa, amerikkalainen säveltäjä ja kitaristi Tyondai Braxton, perkussionisti ja säveltäjä Lukas Ligeti sekä amerikkalainen säveltäjä ja rumpali Qasim Naqvi.

Tyondai Braxton © Grace Villamil

”Teema viittaa paitsi fyysisiin tiloihin ja musiikillisiin ilmiöihin, myös avoimuuteen ja erilaisten musiikillisten tilojen yhteen tuomiseen. Se on tärkeä vertauskuva sille, miten koen tämän päivän musiikin ja toimintakentän kehittyvän”, festivaalin taiteellinen johtaja, saksalainen André de Ridder sanoo.  

Uuden klassisen rinnalla soi kokeellinen elektroninen musiikki. Sille on omistettu ensimmäinen viikonloppu G Livelabissa. RSO:n avajaiskonsertissa orkestraaliset ja modernin elektronisen musiikin elementit kohtaavat Braxtonin teoksen kantaesityksessä.

Tyondai Braxton (ylh.) ja Lukas Ligeti ovat Musica Nova Helsingin vieraita. © Chris Woltmann

Filmi- ja näyttämöohjausta teoksissaan hyödyntävän Van der Aan 3D-ooppera Blank Out saa Suomen ensi-iltansa Kansallisoopperassa. Lisäksi hänen teoksia kuullaan RSO:n ja Tapiola Sinfoniettan konserteissa. Kunniaa tehdään myös toiselle elektronisen musiikin pioneerille, brittiläiselle kokeelliselle tuottajalle ja muusikolle Matthew Herbertille.

Ridderin johtama kokeellinen stargaze-kollektiivi esittää mm. Naqvin uuden teoksen. Suomesta lähtöisin oleva, kotimaassaan Australiassa merkittävää uraa tekevä Erkki Veltheim esittäytyy viulistina, säveltäjänä ja poikkitaiteellisena esiintyjänä.

György Ligetin perintö on isossa osassa päätösviikonlopun ohjelmistossa. Kunniavieraaksi saapuu György Ligetin poika Lukas. Ranskalaisen spektrimusiikin oppi-isänä tunnettu Gérard Grisey saa myös huomion konserteissa, ja moni hänen teoksensa soi Suomessa ensi kertaa.

Kotimaisia esiintyjiä ja järjestäjiä ovat myös Avanti!, defunensemble, Helsingin kamarikuoro, Uusinta, Klang-konserttisarja, Zagros ja Korvat auki.

Harri Kuusisaari

Edellinen artikkeliVaisto on muusikon tärkein aisti
Seuraava artikkeliSuomi-neidon karkelot