Festivaalisesonki starttaa

 

Kesän festivaalisesonki alkaa jo toukokuussa ainakin kolmella musiikkijuhlalla. Koko kesän ajalle levittäytyvä Aino Acktén kamarifestivaali (16.5.–22.9.) Helsingissä on vakiinnuttanut pääpaikakseen Kallion kirkon, ja avajaiskonsertissa 16.5. soittaa Uusi Helsinki –kvartetti yhdessä pianisti Roope Gröndahlin kanssa. Lyömäsoittaja Olavi Louhivuori jatkaa 23.5., ja Maria Ylipää esittää trionsa kanssa 24.5. estradi- ja teatterimusiikin klassikoita. Pianotrio Tristero eli Eriikka Maalismaa, viulu, Markus Hohti, sello ja Emil Holmström, piano, esittävät haamu-teemaisen eli häivemäisiin ja varjomaisin ääniin perustuvan ohjelmansa 30.5.

Viime vuonna Kauniaisissa aloittanut Ercanto-festivaali jatkaa berliiniläisen barokkiviulistin Georg Kallweitin taiteellisella johdolla 24.–28.5. Ohjelma on barokkipainotteista ilman sitovampaa teemaa. Kauniaisissa konsertit ovat Uudessa paviljongissa ja kirkossa, mutta vauhtia otetaan jo 24.5. Amsterdam piano duon eli Leo van Doeselaarin ja Wyneke Jordansin konsertilla Sinisessä huvilassa Helsingissä.

Ercanton festivaalitaiteilijoina ovat mm. viulistit Mayami Hirasaki, Anthony Marini ja Tabea Höfer, alttoviulistit Clemens-Maria Nuszbaumer, sellisti Piroska Baranyay, cembalisti Petteri Pitko, teorbia soittava Björn Colell sekä sopraanot Julla von Landsberg ja Anna Marte.

Vaasan kuorofestivaali kutsuu 24.–28.5. sekä tuhansiin nousevan harrastajajoukon että valikoituja huippukuoroja konsertteihin, tapaamisiin ja workshopeihin. Kansainvälisiä vieraita ovat mm. Erik Westberg Vokalensemble, jonka jäsenet toimivat Pohjois-Ruotsissa ja Suomessa musiikin ammattilaisina, ja varhaiseen kirkkomusiikkiin suuntautuva virolainen Heinavanker.

Oman konserttinsa antavat myös turkulainen Key ensemble, vokaaliyhtye Må Pyton Jyväskylästä, nykykansanmusiikkia ja bluesia yhdistelevä Juurakko, Grex Musicus, Tuuletar ja jyväskyläläinen Ruamjai. Viimeksi mainittu järjestää myös workshopin, jossa teemana on äänimaiseman luominen kuoron keinoin.

Edellinen artikkeliToukokuun kantaesitykset
Seuraava artikkeliLontoon sinfoniaorkesteri Lahteen