Helsingin oopperakesä tarjoaa kantaesityksiä ja lastenoopperaa Aleksanterin teatterissa

Helsingin oopperakesässä nähdään ensi viikonloppuna taianomainen ooppera lapsille. Maaginen Kalevala on säveltäjä Anna Noran teos. © Tero Vihavainen


Tove J on Tove Janssonin tarinan kertova kamariooppera. Se saa kantaesityksensä ensi torstaina 25. elokuuta osana Helsingin oopperakesä -festivaalia, joka kokoaa Aleksanterin teatteriin uutta kamarioopperaa ja musiikkia syyskuun neljänteen päivään saakka. Festivaalin säveltäjistä enemmistö on tänä vuonna naisia. Helsingin oopperakesä/Helsinki Contemporary Opera syntyi oopperalaulaja Reetta Ristimäen kehittämästä ja koordinoimasta vapaan oopperakentän ammattilaisryhmien yhteistyöstä. Ohjelmassa on kantaesityksiä, Suomen ensiesityksiä sekä lisäesityksiä aiemmin ensi-iltansa saaneista teoksista.

Heta Ahon säveltämä ja Mirva Koivukankaan käsikirjoittama kamariooppera Tove J on tarina naisesta, joka on yhtä kesytön, kapinallinen ja seikkailullinen kuin saarensa Klovharun. Rooleissa nähdään mezzosopraanot Ann-Marie HeinoMaiju Vaahtoluoto ja Elli Vallinoja. Viiden hengen orkesterikokoonpanoa johtaa Aliisa Neige Barrière. Kantaesityksensä festivaaleilla on saanut myös 18.8. ensi-iltansa saanut Medusa, joka on Exit3-companyn ja italialaissuomalaisen säveltäjän Paola Livorsin tuottama ainutlaatuinen ooppera- ja tanssiteos.

Luvassa on myös lapsille suunnattu ooppera Maaginen Kalevala. Sitä esitetään 27. ja 28.8. Säveltäjä Anna Noran teoksessa sukelletaan Väinämöisen jalanjäljissä oman luovuuden lähteille. Esityksen maailma ammentaa kuvastoa suomalaisesta luonnosta, metsästä ja kalevalaisesta perinteestä kääntäen ne nykylasten kielelle, tarinaksi suomalaisista supervoimista.  Esitys on KLAPSin tuotanto, jonka on ohjannut Juulia Tapola, visualistina on Pia Lasonen ja valosuunnittelijana Helena Roivainen. Esiintymässä ovat oopperalaulajat Jouni Bäckström, Annami Hylkilä sekä Emilia Vesalainen-Pellas ja muusikkona säveltäjän lisäksi kantelisti Jenni Kaarina ja lapsikuoro.

Festivaali on kutsunut sparraajikseen joukon musiikkimaailman huipputekijöitä. Sparrausrinkiin kuuluvat säveltäjät Magnus Lindberg,Outi Tarkiainen,Pasi Lyytikäinen,Markus Fageruddja Osmo Tapio Räihälä sekä kapellimestarit Susanna MälkkiAtso AlmilaTaavi Oramo ja James Kahane. Festivaalin suojelija on toimittaja ja oopperan ystävä Sami Sykkö. Tänä vuonna mukana ovat Exit3-Company, Opera Box, Ooppera Skaala, KLAPS klassista lapsille ry, Suomalainen kamariooppera, Voice Box -työryhmä, Satakunnan Musiikkijuhlat ja Säveltaiteen tukiyhdistys Fortis ry. Tapahtuma on Helsingin juhlaviikkojen ystäväfestivaali.

 

Edellinen artikkeliPieni mahdollistaa suuren Lise Davidsenin huikeassa laulutaiteessa
Seuraava artikkeliViikkokatsaus 32-33/22: RSO konsertoi BBC Promsissa, baritoni Matti Lehtinen kuollut