Helsinkiin uusi urkufestivaali

Gunnar Idenstam

 

Tom Koopman © EDDY POSTHUMA DE BOER

Ensimmäistä kertaa järjestettävä kansainvälinen Helsingin urkufestivaali 6.-8.3. tuo pääkaupunkiin urkutaidetta teemalla hoitava musiikki. Festivaalin aikana järjestetään lukuisia konsertteja, paneelikeskustelu ja mestarikurssi. Konserttien pääesiintyjinä ovat maailman kuuluisimpiin urkutaiteilijoihin lukeutuvat Ton Koopman, Vincent Warnier ja Gunnar Idenstam.

Alankomaalainen Ton Koopman esiintyy Helsingin tuomiokirkossa 6.3. Koopman on maailman merkittävimpiä J. S. Bachin musiikin esittäjiä ja johtajia, ja hänen levytyksiinsä kuuluu mm. Bachin koko urkutuotanto. Hän on perustanut Amsterdamin barokkiorkesterin ja -kuoron.

 

Vincent Warnier

Gunnar Idenstamin konsertti on Johanneksenkirkossa 7.3. Idenstam on paitsi konserttiurkuri myös säveltäjä ja kansanmuusikko. Hän on kaatanut urkutaiteen raja-aitoja mm. Abban perustajajäsen Benny Anderssonin kanssa ja säveltänyt sinfonista rockia uruille. Vincent Warnier esiintyy festivaalin päätöskonsertissa Kallion kirkossa 8.3. Warnier toimii Saint-Étienne-du-Mont -kirkon urkurina Pariisissa ja musiikkitieteen professorina Pariisin Lycée Racinessa.

Festivaalin päiväkonserteissa esiintyvät Ilpo Laspas ja Anna-Maria Lehtoaho sekä Kadri Toomoja. Helsingin urkupäivät on ollut osa suomalaista urkutaidetta tukevan ja edistävän Organum-seuran vuosittaista toimintaa jo vuodesta 1970. Nyt uusi festivaali vie tämän perinteen uudelle tasolle.

Harri Kuusisaari

 

Edellinen artikkeliSparraajilta apua kulttuuritoimijoille
Seuraava artikkeliDorico