Musiikki ja liike: ylevä ja aleva

ZODIAK-SUOMISOI-angel_katrinaukkarinen_85a2649_tummapieni
Elina Pirinen ©Katri Naukkarinen

 

 

Suomen menestyksekkäimpiin koreografeihin kuuluva Elina Pirinen on teoksissaan kiinnostunut myös klassisesta musiikista. Hän teki kansainvälisen läpimurron Shostakovitshin Leningrad-sinfoniaan perustuvalla teoksellaan Personal Symphonic Moment. 17.5. saa Zodiakissa ensi-iltansa hänen uusin sooloteoksensa Angel, jossa Lumen Valo -lauluyhtye laulaa a cappella-teoksia. Teoksen maailmaa ovat lisäksi tekemässä valosuunnittelija Heikki Paasonen ja dramaturgi Heidi Väätänen.

”Tämä on pitkäaikainen haaveeni, sillä koen lauluyhtyeen laulun eräänlaiseksi vokaalikoreografiaksi. Ruumiillisuuden ja klassisen musiikin yhdistäminen on aina kiehtonut minua. En kuitenkaan laita laulajia liikkumaan, vaan yhteys rakentuu erilaisilla herkkyyden tasoilla”, Pirinen kertoo. Lumen Valo laulaa mm. Praetoriusta, Monteverdiä, Pärtiä ja yhtyeen jäsenen Valter Maasalon säveltämiä kappaleita.

”Vaikka musiikki on henkistynyttä, olemme rajanneet suorat uskonnolliset teemat pois. Käsittelemme yhdessä mm. kuin ihmisen sielua, kärsimystä, unelmia kipua luontoa… Liikkeessä haluan kulkea erilaisten psyykkisten ja alitajuisten tilojen läpi, ja tulos on pakostakin inhimillinen ja oikukas. Kun sen vastakohdaksi asettuu musiikin ylevyys, syntyy kiinnostavaa kontrapunktia. Musiikkidramaturgia on yhdessä suunniteltu. Tilanteen voi kuvitella lauluyhtyeen konsertiksi, joka sitten lähtee murtumaan ja turpoamaan.”

•••

Angel Uuden tanssin keskus Zodiakissa Kaapelitehtaalla 17.–26.5.

Edellinen artikkeliMaalaistuoksuinen Martinu
Seuraava artikkeliMusiikki on kotini