Orkesterivieraat Saksasta ja Lähi-idästä

Daniel Barenboim tulee jälleen Helsinkiin, jo kolmannen kerran lyhyen ajan sisällä. Nyt orkesterina on West-Eastern Divan Orchestra.© Luis Castilla

Daniel Barenboimin johtama West-Eastern Divan Orchestra saapuu ensi kertaa Suomeen ja konsertoi Musiikkitalossa torstaina 27.4. Orkesteri koostuu nuorista lahjakkuuksista Lähi-idästä ja maailmalta. Sen perustivat Barenboim ja akateemikko Edward Said vuonna 1999, ja se pyrkii edistämään rauhanomaista yhteiseloa ja kulttuurien välistä dialogia tuomalla yhteen eri etnisten ja uskonnollisten ryhmien edustajia. Kokoonpanossa soittaa yhtäläinen määrä israelilais- ja arabitaustaisia muusikoita. Illan ohjelmassa soivat W.A. Mozartin Sinfonia nro 39 sekä Richard Straussin Don Quixote.

Tampere-talossa taas esiintyy 15. toukokuuta saksalainen SWR sinfoniaorkesteri. Kokoonpano syntyi tässä muodossa vuoden 2016 alussa, kun Stuttgartin sekä Freiburgin ja Baden-Badenin radio-orkesterit yhdistyivät. Kotimaassaan ”superorkesteriksi” nimettyä orkesteria johtaa Tampere-talossa venäläismaestro Vasili Sinaiski. Solistina kuullaan sellotaiteilija Sol Gabettaa, joka tulkitsee Edward Elgarin sellokonserton.

Sekä Stuttgartin radio-orkesteri että Freiburgin ja Baden-Badenin radio-orkesteri perustettiin heti toisen maailmansodan jälkeen. Orkesterille etsitään parhaillaan ylikapellimestaria. Taiteellinen johtaja on Johannes Bultmann. Orkesterin kotipaikkana on Stuttgart, ja muut vakituiset konserttipaikkakunnat ovat Freiburg ja Mannheim. Tällä hetkellä orkesterin koko vahvuus on 175 soittajaa.

Harri Kuusisaari

Edellinen artikkeliMozart-mysteeri ei ratkea
Seuraava artikkeliMediasakset 1-2017