Rouvali debytoi oopperassa

Rouvali c kaapo kamu_crop
Santtu-Matias Rouvalin oopperadebyyttiä odotetaan jännityksellä.

Tampere-talossa saa 13. helmikuuta ensi-iltansa Verdin Kohtalon voima. Musiikinjohdosta vastaa Tampereen Oopperassa ensi kertaa johtava Tampere Filharmonian ylikapellimestari Santtu-Matias Rouvali. Don Carlo di Vargasin roolin laulaa bulgarialaisbaritoni Kiril Manolov. Päärooleissa nähdään Johanna Rusanen ja Mika Pohjonen. Ohjaajana on Kari Heiskanen.

Manolov saatiin mukaan tuotantoon alkuperäisen baritonin peruttua. Hän on kovassa nosteessa oleva laulaja, joka on tehnyt töitä mm. Riccardo Mutin kanssa Ravennassa.

Saman produktion solistina hän esiintyy myös Savonlinnan oopperajuhlilla ensi kesänä.

Heiskanen sijoittaa teoksen tapahtumat 1940-luvun Italiaan, missä vastarintaliike kokoaa voimiansa miehittäjää vastaan. Hän aikoo tuoda teokseen historiallista tunnistettavuutta ja dramaattisia kuvia ajanjaksosta.

”Leonoran ja Don Alvaron tarina alkaa sattumasta, joka on vailla mieltä ja tarkoitusta. Se muuttuu vääjäämättömäksi tavalla, joka houkuttaa puhumaan kohtalosta. Yksilötarinan taustalla nähdään, kuinka kokonaiset kansakunnat ajautuvat järjettömään, veriseen syöveriin. Tapahtuman aiheuttaja, natsi-Saksa, puolustaa toimiaan kohtalolla”, Heiskanen sanoo.

”Kohtalo antaa syyn, perusteen ja viimein myös merkityksen kärsimykselle. Kohtaloon tyytyminen liittää samankaltaiset yhteen ja suo yhteisön hyväksynnän, voiman ja identiteetin.”

Lavastajana toimii kuvataiteilija ja ympäristötaiteen emeritusprofessori Markku Hakuri. Pukusuunnittelusta vastaa Riitta Anttonen-Palo.

Edellinen artikkeliPapageno on Buster Keaton
Seuraava artikkeliRuusuritari – poikkeuksellinen oopperaelokuva