Tampere Jazz Happeningissa soivat sukupolvet ja tyylilajit

Vibrafonisti, säveltäjä Mulatu Atstake on Tampere Jazz Happeningin jazzkonkariosastoon kuuluvia esiintyjiä. Atstake yhtyeineen esiintyy Klubilla lauantaina 5.11. © Mulatu Atstake

Tampere Jazz Happening kokoaa yhteen nykyjazzin nimet kotimaasta ja kansainväliseltä kentältä. Vuodesta 1982 järjestettyä festivaalia vietetään Tullikamarin Klubilla ja Pakkahuoneella sekä Telakalla torstaista sunnuntaihin 3.-6. marraskuuta. Ulkomaisia ja kotimaisia esiintyjiä on yhteensä yli 20. Perjantai-iltana Pakkahuoneella jaetaan Suomen Jazzliiton arvostettu Yrjö-palkinto. Vuodesta 1990 alkaen festivaalia on tuottanut Tampereen Musiikkijuhlat, joka on osa Tampereen kaupungin kaupunkikulttuuriyksikköä.

Tämän vuoden ohjelmistossa soittavat jazzin eri sukupolvet ja soivat eri tyylilajit. Pitkään vaikuttaneita muusikkoja ovat ethio-jazzin luojaksi mainittu vibrafonisti ja säveltäjä Mulatu Astatke sekä, huilisti Juhani ”Junnu” Aaltonen, joka kohtaa perjantai-iltana Telakan avajaiskonsertissa suomalaisen Plop-trion. Telakalla esiintyy kahtena iltana kuusi suomalaista kokoonpanoa, muun muassa ensilevyllään yllättäneen kitaristi Varre Vartiaisen Almost Standards.

Tapahtuman painopiste on uusissa yhtyeissä, joista osa esiintyy Suomessa ensimmäistä kertaa, kuten muun muassa Emmeluth’s Amoeba ja Moskus, jotka esiintyvät torstaina 3.11. Klubin ilmaisessa Spotlight on Norway -avajaisillassa. Myös Pakkahuoneen konsertit lauantaina 5.11. avaava Mette Rasmussen Trio North ja sunnuntaina 6.11. avaava ranskalaissuomalainen GRIO ovat ensikertalaisia.

Lucia Cadotschin (kuvassa) ja Wanja Slavinin perustama LIUN + The Science Fiction Band esiintyy perjantaina Pakkahuoneella © Dovile Sermokas.

Perjantai-iltana UMO Helsinki Jazz Orchestra esittää tanskalaisen rumpalin Stefan Pasborgin teoksen Ritual Dances, joka pohjautuu Igor Stravinskyn balettimusiikkiin. Pakkahuoneella kuullaan uutta musiikkia myös sveitsiläisen laulajan Lucia Cadotschin ja saksalaisen saksofonistin Wanja Slavinin perustama LIUN + The Science Fiction Bandilta. Pakkahuoneen perjantaina kuullaan myös brittiläistä, ylistettyä saksofonistia Nubya Garciaa yhtyeineen. 

Nubya Garcia on brittijazzin nouseva saksofonistitähti, jota kuullaan Pakkahuoneella perjantaina. © Adama Jalloh

Pakkahuoneen lauantai-illlassa kuullaan Ramón Valle Quintetia, Theo Croker ”Love Quantumia” ja yhtyeineen pianisti Seppo Kantosta, jonka säveltämä, lauantai-iltana Pakkahuoneella kantaesitettevä Bias on Tampere Jazz Happeningin tilausteos. Sunnuntaina tulkitaan Coltraneja: saksofonisti John Coltranea Isaiah Collier & The Chosen Few:n sävelin ja pianisti ja harpisti Alice Coltranea yhdysvaltalaisen rumpalin Hamid Draken kokoonpanon voimin. 

Koko tapahtuman ohjelman näet täältä: Tampere Jazz Happening

Edellinen artikkeliSävelet huurussa
Seuraava artikkeliSaraste koulii nuoria työelämää varten